В Україні в 2025 році врожай картоплі виявився на 50% більшим порівняно з минулим роком, повідомляє Інститут картоплярства.

У 2025 році в Україні площі, відведені під вирощування картоплі, збільшилися на 25% у порівнянні з попереднім роком. Завдяки сприятливим погодним умовам, врожайність також зросла на 25%. Таким чином, можна стверджувати, що урожай "другого хліба" українців перевищує минулорічний на 50%. Про це повідомив директор Інституту картоплярства Микола Фурдига.

"Обчислити обсяги нашого виробництва картоплі досить легко. Якщо середня оптова ціна з господарств складає 8 грн за кілограм, тоді, порівняно з минулим роком, коли вона була 20 грн за кілограм, можна припустити, що ми маємо на 50% більше продукції: площі для вирощування зросли на 25%, а завдяки сприятливим погодним умовам, врожай також підвищився на 25%", - зазначив він під час конференції "Стан розвитку картопляної індустрії та можливості переробних підприємств у Волинській області".

Фурдига відзначив, що Україні не потрібен такий великий обсяг вирощеної картоплі, навіть якщо її глибоко переробляти на чіпси та крохмаль (ІФ-У).

Коментуючи імпорт Україною в 2024-2025 маркетинговому році картоплі в обсязі понад 123 тис. тонн, науковець пояснив, що цей рекордний обсяг реалізації за кордон був викликаний нестандартними погодними умовами 2024 року (в Україні була "рекордна" посуха - ІФ-У). Тому держава вимушена була імпортувати картоплю для задоволення внутрішніх продовольчих потреб. Європейські країни охоче поставляли в Україну продукцію з огляду на її привабливу ціну. При цьому картопля з Єгипту не була домінуючою на ринку, а замала свою традиційну нішу в міжсезоння (лютий-березень - ІФ-У), зазначив він.

Крім того, Україна традиційно імпортує з Європейського Союзу насіннєву картоплю від провідних селекційних компаній, нагадав директор Інституту картоплярства.

Фурдига зазначив, що з початку війни в Україні спостерігається зниження обсягів вирощування картоплі в домогосподарствах, водночас спостерігається збільшення площ, відведених під цю культуру у фермерських господарствах та агрохолдингах. Цю тенденцію він пов'язав з еміграцією населення з сіл за межі країни та процесами мобілізації.

"Наприклад, у Вінниччині та Житомирщині є населені пункти, де раніше господарства висаджували до 30 гектарів картоплі, а тепер, якщо садять лише 2 гектари, це вже вважається успіхом", - підкреслив він, зазначивши, що вирощування картоплі для домогосподарств перетворюється на невигідне та трудомістке заняття.

Фурдига зазначив, що частка вітчизняних сортів картоплі в загальному обсязі виробництва в Україні становить приблизно 10-12%. Це зумовлено тим, що їх вирощують переважно невеликі фермерські господарства та особисті підсобні господарства.

Звичайно, нам хотілося б мати більшу частку на ринку, але наразі ситуація виглядає ось так. Я можу з гордістю відзначити, що в сезоні 2025 року вітчизняні сорти вирощували фермерські господарства ТОВ "Біотех ЛТД" та ТОВ "Бровари картопля" в Київській області, а також СТОВ "Десна" в Чернігівській області. Загалом вони засіяли близько 300 гектарів під вітчизняні сорти для подальшого реалізації, - зазначив директор Інституту картоплярства.

Згідно з повідомленнями, у 2024 році внаслідок несприятливих погодних умов, зокрема посухи, Україна зібрала урожай картоплі, який на 18% менший, ніж у попередньому році. Це означає, що обсяг врожаю склав приблизно 17,36 млн тонн, що на 4 млн тонн менше, ніж 21,36 млн тонн, отриманих у 2023 році.

Інші публікації

У тренді

dpnews.com.ua

Використання будь-яких матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на dpnews.com.ua

Інтернет-видання можуть використовувати матеріали сайту, розміщувати відео за умови гіперпосилання на dpnews.com.ua

© Деснянська правда. All Rights Reserved.