Огляд цін на Привокзальному ринку
Подорожчання дедалі більше позначається на наших гаманцях. Подивимося, на скільки і на які саме продукти зросли ціни останнім часом.
Незважаючи на неділю, людей на ринку не так уже й багато. Отже, як там «почуваються» основні продукти – м’ясо та сало. Валентина Федоренко ремствує, що купівельна спроможність дуже знизилася. Причиною тому стали й погода, й коронавірус, а зараз іще й багато хто на грип хворіє. Раніше все «розбирали» білоруси, але тепер вони до нас не їздять. Тим не менш, у продажу є всі частини свинини та різної товщини свіже сало.
За такою ж ціною, як пів року тому, можна купити лише ошийок – 140 грн/кг. А трохи далі, у павільйоні ошийок продають за 149 грн/кг. Решта частин свинини зросла в середньому від 5 до 20 гривень за кілограм. Так, підчеревок та боковина коштували 125, зараз – 145 грн/кг (більше на 16%), лопатка, м’якоть стегна були по 110-115, зараз – 120-125 грн/кг (на 13,6%), ціна на гомілку була 45-50, зараз – 65 грн/кг тощо. Свіже тоненьке сало пів року тому коштувало 45, товстіше – 65, а зараз дешевше, як 80 грн за кілограм немає.
У павільйоні є невеликий вибір свіжої телятини: балик та філе коштують 190 грн/кг, реберця – 100, грудинка – 125. Загалом, ціни на всі частини курки в кіосках за пів року зросли на 12%.
На сільському ринку домашніх курочок та півників на відкритих прилавках продають за 130 грн/кг, качок – за 160 грн/кг. Тут мешканці прилеглих сіл та місцеві за цілком доступними цінами пропонують і домашні заготівлі в сушеному, солоному, маринованому та консервованому вигляді, гриби, молочну продукцію, курячі яйця, зелень, овочі:
Картопля – по 10 грн/кг, огірочки солоні – 30 грн/кг, яблука Малинівка зимова 15 грн/кг, буряк – 15 грн/кг, цибуля ріпчаста – 20 грн/кг, калина – 15 грн. за пучок, квасоля – 15 грн за склянку, часник – 5-6 грн за головку, гарбуз – 20 грн/кг; цибуля зелена, кріп, петрушка – 10 грн за пучок.
Домашні молочні продукти привозять на ринок теж із прилеглих сіл і досить швидко розпродують. Крім молока та сметани, тут можна купити свіжий кисломолочний сир, молозиво, вершкове масло та домашню бринзу. Ціни на молочку також зросли. Якщо пів року тому сир коштував 70 гривень за кілограм, то сьогодні – 100. Ніна Іванівна із сином приїхали до нас із Мени. Мама продає свіже молочко, сметану, молозиво та сир, а син торгує картоплею по 10 грн/кг.
Ціни на молочну продукцію:
Сир – 100 грн за кг, молозиво – 80 грн за кг, молоко – 23 грн за л, сироватка – 10 грн за л, сметана – 45 грн за 0,5 л, бринза – 150-180 грн за кг, вершкове масло – 250 грн. за 1 кг.
Ціни на курячі яйця на цей час теж суттєво зросли. Найнижча ціна на ринку за десяток не дуже великих курячих яєць із Городні – 32 гривні, яйця столові найвищої категорії (СВ) продають по 40 грн. за десяток. Ціна на яйця курячі домашні підскочила до 55-60 гривень за десяток.
На території фруктово-овочевого ринку немає звичного достатку. На вуличних розкладках, переважно – яблука, цитрусові, гранати й хурма. З овочів – українська картопля, морква, буряк та капуста. Помідори, огірки, болгарський перець, щоб уникнути псування, продають поруч у приміщенні. Зросла в ціні до 22 гривень за кілограм звичайна білокачанна капуста та до 36 – пекінська.
Ціни на фрукти в грн/кг:
Яблука – від 7 до 15 (Вінниця, Чернівці); гранати – від 45 до 70 (Азербайджан); хурма Шарон – 40, хурма – 25, виноград Кишмиш – 30 (Туреччина); виноград синій (Молдова) – 35-45; груша – 45 (Азербайджан); банан – 37 (Еквадор); апельсин – 30-35 (Туреччина); грейпфрут – 40 (Туреччина); мандарин – від 20 до 35 (Туреччина, Греція); лимон – 37-45 (Туреччина).
Ціни на овочі в грн/ кг:
Помідори червоні – 55 (Туреччина); огірки – 45-55 (Туреччина); перець болгарський – 70 (Туреччина); капуста Пекінська – 35-36, капуста білокачанна – 20-22, печериці білі – від 45 до 55 (Бровари); картопля – 9-10, морква – 18-20, буряк – 19, редька – 20, цибуля ріпчаста – 15-20, зелена цибуля, кріп, петрушка – 150, набір зелені – 40/125 г (Італія).
У продажу досить великий асортимент свіжомороженої та солоної риби за наступними цінами в грн/ кг:
Свіжоморожена: аргентина – 90, заєць – 103, масляна – 105, минтай – 70, мойва – 65, окунь червоний – 120, салака – від 33 до 40, скумбрія – 90-96, оселедець – 72, хек американський – 80-85.
Солона: івасі – 88, кілька пряного посолу – 38, оселедець норвезький, м/с – 80, скумбрія – 100.
Наталія МАЧЮЛІС