Чи вистачить посіяних земель для задоволення потреб України та експорту: коментар Шмигаля.
Українські аграрії завершують четверту весняну посівну під час повномасштабної війни.
В Україні було висіяно 5,6 мільйона гектарів ярих зернових і зернобобових культур, що дозволило повторити минулорічні показники. Найактивніше сівба проводилася в Полтавській, Чернігівській, Вінницькій, Черкаській та Сумській областях.
Як повідомив премʼєр-міністр України Денис Шмигаль, українські аграрії завершують четверту весняну посівну під час повномасштабної війни.
"Загалом засіяних площ достатньо, щоб забезпечити внутрішні продовольчі потреби та сформувати експортний потенціал", - зазначив очільник уряду.
За словами премʼєр-міністра, особливістю цьогорічного сезону є збільшення площ під ярою пшеницею, площа посіву якої станом на сьогодні становить майже 220 тис. га. Це зумовлено попитом з боку переробних підприємств та експортерів. Також засіяно 7,7 млн га технічних культур, з яких переважає соняшник - 4,9 млн га та соя 2,3 млн га.
Міністр сільського господарства України Віталій Коваль зазначив, що в 2025 році спостерігається позитивна динаміка у зростанні середньої ціни агроекспортних товарів України.
"Якщо 2024 рік Україна закінчила з середнім показником 315 доларів за тонну агроекспорту, то вже в травні 2025 року ми маємо 432 долари за тонну агроекспорту. Це означає, що кількість переробленої продукції в агроекспорті збільшується", - повідомив міністр Коваль під час виступу у Верховній Раді, який транслювався нардепом Олексієм Гончаренком.
3 червня з'явилася інформація про те, що, за найгіршими прогнозами, урожай зернових в Україні у 2025 році може знизитися на 10%, до близько 51 мільйона метричних тонн, у порівнянні з 56,7 мільйона тонн у 2024 році.
У травні прем'єр-міністр Денис Шмигаль оголосив, що українські аграрії успішно перетнули екватор посівної кампанії, а цьогорічний урожай прогнозується на рівні не нижче минулорічного. За його словами, Україна має потенціал для забезпечення власного ринку та достатні ресурси для експорту продовольства в регіони, де спостерігається ризик голоду.