В Україні з початку року бетулізм вже став причиною трьох летальних випадків: які продукти можуть становити загрозу | УНН

В Україні з початку року було зареєстровано 46 випадків ботулізму, внаслідок яких постраждали 57 осіб, з яких троє, на жаль, загинули. Найбільшу загрозу становлять в'ялена риба та домашні консерви, куплені в неофіційних торгових точках.

Влітку підвищується ймовірність захворювання на ботулізм – серйозну інфекцію, що вражає нервову систему і може викликати параліч або навіть привести до летального результату. За інформацією Міністерства охорони здоров'я, з початку цього року в Україні зафіксовано десятки випадків зараження, включаючи випадки зі смертельними наслідками. Про це повідомляє інформаційне агентство УНН, посилаючись на дані Центру громадського здоров'я МОЗ України.

Станом на травень в Україні було зареєстровано 17 випадків підозри на ботулізм. Внаслідок отруєння постраждали 19 людей (всі - дорослі). У 14 випадках діагноз було підтверджено, з них двоє пацієнтів померли — в Київській та Чернігівській областях. 13 хворих отримали протиботулінічну сироватку. У п'яти випадках діагноз не підтвердився.

У червні 2025 року зафіксовано 11 вогнищ з 12 постраждалими, серед яких троє дітей. Діагноз підтверджено у чотирьох осіб. Шестеро хворих наразі проходять лікування, летальних випадків не зафіксовано. У двох випадках ботулізм не підтвердився. Восьмеро пацієнтів отримали сироватку.

Загалом, за перші 6 місяців 2025 року, зареєстровано 46 вогнищ ботулізму. Постраждали 57 осіб, серед яких семеро дітей. Діагноз підтверджено у 42 випадках, з них троє -- летальні (у Дніпропетровській, Київській та Чернігівській областях). Шестеро осіб досі перебувають на лікуванні. Протиботулінічну сироватку отримали 45 постраждалих.

Довідка: Вогнище ботулізму -- це один або кілька випадків захворювання, пов'язаних із вживанням спільного зараженого продукту.

Експерти підкреслюють, що найбільшу загрозу представляє непатрана в'ялена або сушена риба, зокрема, якщо вона куплена на стихійних ринках або "з рук". Крім того, існує ризик при вживанні домашніх консервацій, таких як м'ясо, риба або овочі, якщо вони були підготовлені без застосування автоклава.

Воздержитесь от употребления:

Зберігайте продукти лише за допомогою автоклавів.

Признаки ботулизма:

Як тільки ви помітили перші ознаки недуги, важливо терміново проконсультуватися з лікарем. Не забудьте вказати, чи вживали ви в'ялену рибу або консерви напередодні. Це сприятиме швидшій діагностиці та наданню відповідної медичної допомоги.

Інші публікації

У тренді

dpnews.com.ua

Використання будь-яких матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на dpnews.com.ua

Інтернет-видання можуть використовувати матеріали сайту, розміщувати відео за умови гіперпосилання на dpnews.com.ua

© Деснянська правда. All Rights Reserved.