В Україні створили перший національний сорт їстівного лопуха.
Їстівні рослини лопуха мають популярність у Японії та Китаї.
Селекціонери дослідної станції у Чернігівській області завершують сортове випробування першого українського сорту овочевого лопуха. У рослини можна споживати листя, черешки та коренеплод. Раніше селекцію лопуха в країні проводили лише для медичних потреб.
Як повідомив місцевий сайт "Чернігівщина", на дослідній станції "Маяк" Національної академії аграрних наук в селі Крути Ніжинського району завершується випробування їстівного лопуха, згодом аграрії планують передати новий сорт до державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні.
Олександр Позняк, молодший науковий співробітник дослідницької станції, що займається селекцією овочевого лопуха, зазначає, що ця рослина має прямий стебло без розгалужень та значно легшу масу в порівнянні з диким лопухом. Головною перевагою цього овоча є його товарна якість, що робить коренеплід придатним для зберігання і продажу.
Оброблена лопухом територія, зображення "Чернігівщина"
Науковець вважає, що його сорт із вмістом інуліну (природного пребіотика) на рівні 7% є багатообіцяючим і незабаром має намір передати його на державне сортовипробування.
"Використовувати його можна у будь-якому вигляді: на салати, чаї, можна тушкувати, відварювати чи смажити. Молоді листки можна додавати в салат чи робити з них голубці. Черешки використовують як спаржу. А щоб позбутись легкої гіркоти, лопух треба відварити", - розповів Олександр Позняк.
Концепт Riel Family Style, формат усередині комфорт-класу, - власна розробка системного девелопера РІЕЛ, орієнтована на сімейне житло. У таких проєктах передбачені безпечні подвір'я без авто, просторі квартири, а також близькість до шкіл, дитсадків і місць дозвілля. Оцінити переваги цієї концепції можна у Львові в ЖК Father.
До недавнього часу в Україні не існувало жодних сортів овочевого лопуха. Проте ця рослина користується великою популярністю в кухнях Китаю та Японії. Саме в цих країнах Олександр Позняк придбав первісну форму рослини.