Минулого року Україна експортувала молочні продукти практично в два рази більше, ніж імпортувала.
Україна у 2024 році експортувала 118 тисяч тонн молочної продукції, що майже вдвічі перевищило імпортні поставки, обсяг яких сягнув 60 тисяч тонн.
Ці дані відображає інфографіка "Молочна карта України" на 2024 рік, підготовлена Асоціацією виробників молока, повідомляє Укрінформ, посилаючись на АВМ.
"Незважаючи на військові втрати, цілеспрямовані обстріли та руйнування, вимушене закриття та релокацію господарств з постраждалих регіонів, а також виснажливі блекаути і рекордну спеку в період з червня по вересень 2024 року, які призвели до значного зниження надоїв на більш ніж 50% промислових ферм, молочна галузь України все ж змогла досягти значних успіхів", - відзначили в Асоціації виробників молока (АВМ).
Станом на 1 січня 2025 року поголів'я корів у промисловому секторі зросло на 1% проти попереднього періоду. До п'ятірки лідерів-регіонів за кількістю промислового поголів'я, які сукупно формують 51% від загального промислового поголів'я корів в Україні, увійшли Полтавська -- 52,7 тис. голів, Черкаська -- 44 тис. голів, Чернігівська -- 35,4 тис. голів, Київська -- 34 тис. голів та Вінницька -- 31,5 тис. голів - області.
Одночасно, найбільше зростання чисельності промислових корів у минулому році спостерігалося в Миколаївській області (+14%), Тернопільській області (+10%), Хмельницькій області (+5%), Черкаській області (+4%) та Київській області (+3%).
Проте, існують і негативні наслідки, особливо в зонах, що прилежать до фронту. Зокрема, значні втрати спостерігаються у Запорізькій (-88%), Харківській (-47%), Сумській та Чернівецькій областях (по -22%), а також у Чернігівській області (-11%).
За даними АВМ, торік понад 90% молока-сировини, що надійшло на переробку, було отримано саме з промислових господарств. За обсягами виробництва лідирували Полтавщина із показником у 445,2 тис. т, Черкащина - 371,5 тис. т, Чернігівщина - 268,3 тис. т, Київщина - 266,5 тис. т і Винниччина - 260,2 тис. т.
Найбільше за рік зросло виробництво молока-сировини за рік у Миколаївській області (+18%), Тернопільській (+13%), Хмельницькій (+9%), а також у Житомирській і Полтавській областях (по +8%). Натомість значне падіння виробництва зафіксовано у Запорізькій (- 87%), Харківській (-45%) та Сумській областях (-6%).
Незважаючи на блекаути та екстремальні температури, які спостерігалися з червня по вересень 2024 року і призвели до зниження надоїв більш ніж у половині господарств на 25%, промислові молочно-товарні ферми (МТФ) минулого року показали безпрецедентне зростання продуктивності. Зокрема, середній надій у промисловому секторі склав 8167 кг молока на корову за рік, що є майже на 20% більше в порівнянні з показниками 2021 року, які були до війни.
У 2024 році аналітики виділили п’ять областей за продуктивністю промислових корів: Тернопільська область з показником 9905 кг на корову на рік, Миколаївська область з 9189 кг на корову, Хмельницька область з 8817 кг, Полтавська область з 8447 кг та Черкаська область з 8443 кг на корову.
Також відзначено покращення показників якості молока: 55% молока, що відправляється на переробку, відповідає екстра ґатунку, а 25,3% належить до вищого ґатунку.
У 2024 році аналітики зафіксували зростання середнього споживання молочних продуктів в Україні на 4%, що становить 209,3 кг на особу. Це порівняно з попередніми роками, включаючи довоєнний період. Незважаючи на повномасштабну агресію, еміграцію та зниження купівельної здатності, українці продовжують демонструвати стабільний інтерес до молочних виробів.
Водночас експорт молочних продуктів торік становив 118,02 тис. т, а грошова виручка - на 296,81 млн дол. ( +16% до 2023 року та +20% до 2021 року).
До списку п'яти основних категорій експорту потрапили: сухе та згущене молоко — 25%, сири — 18%, вершкове масло — 16%, казеїн — 14% та морозиво — 14%.
Торік до України поставили 60,27 тис. т молочних продуктів на суму 290,34 млн дол, зокрема 78% імпорту припало на сири. У грошовому еквіваленті сума поставок зросла на 10% до 2023 року, але знизилась на 24% до 2021 року.
У минулому році Україна демонструвала позитивне сальдо у зовнішній торгівлі молочними продуктами, експортувавши приблизно вдвічі більше, ніж імпортувала (118 тисяч тонн проти 60 тисяч тонн). При цьому обсяги експорту і імпорту майже зрівнялись за вартістю: 296,81 мільйона доларів за експорт і 290,34 мільйона доларів за імпорт.
Аналітики підкреслили, що це свідчить про значну додану вартість імпортованих продуктів, переважно сирів, а також про вищий обсяг товарів в експорті, таких як сухе молоко, масло й казеїн.
Як було зазначено, у квітні 2025 року Україна знизила обсяги експорту молочних товарів на 3%, досягнувши 11,94 тисячі тонн, а імпорт зменшився на 10%, склавши 5,18 тисячі тонн.