Які зміни очікуються у вартості кавунів в Україні цього літа - прогнози експертів.
У цьому році в Україні не очікується суттєвого зростання цін на кавуни. Завдяки доброму врожаю, ціни, ймовірно, залишаться на стабільному рівні, як і в попередньому сезоні.
Цю ідею озвучив Тарас Баштанник, президент Української асоціації виробників фруктів і овочів, під час бесіди з Центром економічної стратегії.
"Минулого року ціни на кавуни не були в космосі. Цього року, я думаю, буде так само. Кавунів дуже багато", -- зазначив експерт.
Він зазначив, що в перший рік великої війни ціни на кавуни різко підскочили, оскільки "ми втратили Південь, і їх почали імпортувати з Румунії та Греції", але згодом виробництво почало повільно відновлюватися.
Згідно з висловлюваннями Баштанника, сьогодні кавуни вирощують у місцях, де раніше це не практикувалося. "Тепер ми можемо побачити їх у Чернігівській, Сумській та Волинській областях. Існують гібриди, які добре підходять для цих умов. Крім того, варто звернути увагу на клімат: навіть на півночі України влітку температура досягає 32 градусів", – зазначив він.
Голова асоціації зазначив, що вирощування кавунів є прибутковим і не вимагає наявності овочесховищ, що робить виробничий процес і його реалізацію значно простішими.
В даний час у магазинах можна знайти як вітчизняні, так і закордонні кавуни. У супермаркетах вартість одного кілограма варіюється в досить широких межах:
На початку липня на ринку з'явилися перші кавуни врожаю 2025 року. За інформацією аналітиків, їх продавали по 20-28 гривень за кілограм, що приблизно на 10% більше, ніж у попередньому році. Проте аграрії не відкидають можливість швидкого зниження цін через зростання пропозиції.
В той же час, на відміну від кавунів, до завершення сезону черешня стала дорожчою — оптові ціни іноді сягають понад 200 гривень за кілограм.
Нагадаємо, раніше ми писали про те, що в Україні розпочався сезон кавунів, однак покупці нерідко стикаються з неякісними плодами -- водянистими й несолодкими. Щоб не витрачати гроші даремно, експерти розповідали, на що звертати увагу, щоб вибрати спілий та соковитий кавун.