В Україні з початку року зареєстровано 46 випадків ботулізму.

Унаслідок хвороби внаслідок захворювання померли троє осіб — жителі Дніпропетровщини, Київщини та Чернігівщини.

В Україні за півроку виявили 46 випадків ботулізму, внаслідок яких постраждали 57 осіб. Троє з них, на жаль, померли. Цю інформацію оприлюднив Центр громадського здоров'я 7 липня.

Влітку зазвичай збільшується ймовірність харчових отруєнь, серед яких особливо небезпечним є ботулізм — інфекція, що вражає нервову систему і може викликати параліч або навіть призвести до летального результату.

Протягом перших шести місяців 2025 року в країні було зафіксовано 42 підтверджені випадки захворювання, з яких троє осіб, на жаль, не вижили.

У травні виявили 17 випадків, що викликали підозру на ботулізм, внаслідок чого постраждали 19 дорослих осіб. У 14 з них діагноз був підтверджений. Протиботулінічна сироватка була введена 13 пацієнтам.

У червні зареєстровано 11 вогнищ, захворіли 12 людей, серед них троє дітей. Чотири випадки підтверджено, шестеро пацієнтів продовжують лікування.

У період з січня по червень було зареєстровано 46 випадків ботулізму, внаслідок яких постраждали 57 людей, серед яких семеро - це діти.

У Дніпропетровській, Київській та Чернігівській областях зафіксовано три летальних випадки.

Протягом останніх шести місяців 45 людей пройшли лікування протиботулінічною сироваткою. У дев'яти з цих випадків діагноз "ботулізм" не був підтверджений.

У ЦГЗ зауважили, що найбільшу небезпеку становить непатрана в'ялена чи сушена риба, особливо придбана на стихійних ринках або через соціальні мережі. Її вживання є основною причиною інфікування. Навіть патрання риби після покупки не рятує від ризику.

Також не рекомендується вживати м'ясні, рибні чи овочеві консерви, якщо є сумніви щодо дотримання технології приготування. Окрім того, варто уникати продукції у пошкодженій, здутій чи іржавій тарі. Водночас для домашнього консервування рекомендовано використовувати автоклави.

При появі перших ознак ботулізму, таких як розмитий зір, сухість у ротовій порожнині, загальна слабкість, запаморочення, нудота, а також проблеми з мовленням чи ковтанням, необхідно терміново звернутися за медичною допомогою. Якщо ви споживали підозрілу рибу або консервовані продукти напередодні, обов'язково повідомте про це лікаря — ця інформація є вкрай важливою для правильної діагностики.

Нагадаємо, у Запоріжжі зафіксували перший випадок ятрогенного ботулізму - жінка захворіла після введення ін'єкцій ботулотоксину, який використовується для запобігання появі зморшок.

У Прикарпатті вперше з початку року було зафіксовано випадок захворювання на ботулізм. Чоловік отримав отруєння після споживання домашніх консервів з м'яса.

Інші публікації

У тренді

dpnews.com.ua

Використання будь-яких матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на dpnews.com.ua

Інтернет-видання можуть використовувати матеріали сайту, розміщувати відео за умови гіперпосилання на dpnews.com.ua

© Деснянська правда. All Rights Reserved.