«Варись, варись, борщику!»

2019-07-18 12:01

День села – одне з найулюбленіших свят мешканців невеликих сіл і містечок. У кожній місцевості свої традиції, обряди та звичаї. Цього дня віншують і відзначають земляків, найстарші родини, найпрацьовитіших односельців. Але що робити тим селам, де жителів стає все менше, грошей на подарунки не дуже багато, та й люди збираються в центрі все рідше?

У Городищі на Коропщині на це запитання відповіли креативно! Організували три роки тому місцеве свято борщу «для своїх», яке за короткий строк перетворилося на гастрономічно-пісенний фестиваль «Варись, варись, борщику!».

Староста Городищенського старостинського округу Наталія Антоненко розповідає: «У нас село малесеньке – трохи понад двісті мешканців – і не дуже багате. Директорка будинку культури запропонувала провести свято борщу. Воно у нас було таке домашнє. Терасу будинку культури ми тоді прикрасили часничком, бурячком, морквинами, цибулею… Зібралося людей небагато, варився борщ, смажили млинці. Знаєте, добре «пі­шло» свято під виступи місцевих колективів, з конкурсами на вправність між господинями: хто краще капусту шаткує, хто буряк-картоплю швидше почистить. І це було схоже на якесь дійство. Нібито і глядачів та артистів немає, а всі залучені до процесу. Потім, на другий рік, ми вже розширилися…»

У суботу 6 липня в Городищі на фестиваль борщу зібралися місцеві мешканці та гості з Коропської громади й сусідніх міст і сіл. Гостинні господарі частували всіх місцевими стравами та варили величезний столітровий казан борщу – щоб на всіх вистачило, а також пекли запашні пампушки.

На фестиваль зібралися команди куховарів, кожна з яких презентувала свій борщик. Члени журі оцінювали і презентацію, і саму страву. Перше місце за найкращий смак отримали господині з Лукнового, друге місце з креативну презентацію та незвичайний купальський борщ – колектив «Яблунька» з Кролевця. Особливий приз журі дістався Володимирові з Оболоння.
«Цього року, бачите, у нас уже й виставка робіт, і підприємці зацікавилися, й дитячий майданчик сьогодні дітей радує. По суті, свято стає відомим, учасників фестивалю – більше. У нас село вже малесеньке, Богом забуте, хочеться, щоби воно жило. Бо село старішає. Ми таким чином вирішили про себе заявити: «Ми живі й боротимемося за своє майбутнє!» І хочеться, щоб так і в усій Україні кожен прагнув кращого. За кількістю людей, які завітали на свято, бачимо, що наш фестиваль уже набув розголосу. І хотілося би, щоби не тільки на свято у нас було так людно», – каже Наталія Антоненко.

Творчі ансамблі та народні колективи, місцеві мешканці й гості свята – всі в один голос кажуть, що фестиваль «Варись, варись, борщику!» ви­йшов на славу.

Людмила Демчук із Кролевця розповідає, що творчий колектив «Берегиня» в Городищі вперше. Вони привезли на конкурс свій традиційний пісний борщ із сушеними сливами та грушами. «У нас пісний борщ. Зараз піст, тому ми приготували й борщ пісний, і пампушки. Жодного сала. Ми дотримуємося таких традицій. Цей борщ дуже люблять рідні, бо він холодний. Наші борщ варять і ставлять його в льох. Картопля, буряк, квасоля», – каже жінка.

Інший творчий колектив співучих кухарів із Сумщини привіз на фестиваль сакральний купальський борщ. Його, за словами художньої керівниці вокального колективу «Чудо-яблуня» Тетяни Сокур, готують із раками, кашею та галушками. «Вирішили приготувати купальський борщ – той, варити який навчила бабуся. Він із раками. Бо, як кажуть, щоби був гарний борщ у Петрів піст, треба впіймати рака за хвіст», – каже пані Тетяна.

Готувала свій борщ і азербайджанка Махпуба, яка вже понад двадцять років живе в Городищі. Вона розповіла, що ця страва у неї з українських продуктів з азербайджанською душею. Жінка говорить, що особливого смаку борщику надають спеції та духмяні трави.

Володимир та Богдан готували борщ для тещі. Один казав: гарний борщ виходить, якщо готувати з любов’ю, а другий – навпаки, коли бути трохи злим. Але страва у хлопців вийшла смачна і завоювала особливий приз журі.
Начальник відділу культури Коропської селищної ради Людмила Самойловська сказала: «Фестиваль «Варись, варись, борщику» стає все популярнішим: торік було сім колективів, а цьогоріч – уже 12. Нам треба цей фестиваль робити регіональним, проводити рекламну кампанію, щоб усі могли планувати час, розуміти умови участі. Додати туристичну цікавинку». Пані Людмила запевнила, що наступного року в Коропській громаді обов’язково проводитимуть фольклорно-гастрономічний фестиваль.

За словами Людмили Самойловської, такі свята не просто об’єднують. Вони народжують у душах людей віру в майбутнє, привчають дітей до наших традицій. І переконують, що разом ми сила.

«Для кожної громади важливо знайти свою туристичну цікавинку. Віднайти ту унікальність, яка зробить територію популярною, відомою серед місцевих та гостей громади. Ярмарки, фестивалі – це яскраві події, які об’єднують громаду, створюють атмосферу свята і дають економічні результати. Адже гості завжди хочуть скуштувати «місцеву страву», побачити «місцеві атракції», придбати «місцеву продукцію». Все це створює додаткову вартість і робочі місця у громаді», – підкреслила радниця з комунікацій Чернігівського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» Оксана Стельмах.

Оксана АНАТОЛЬЧУК

Інші новини:


Кондитерські штучки від Bakery_Ok

Смачно, пікантно й несподівано до неможливості!

2019-08-19 13:14