Жнива-2020 наближаються до завершення

2020-07-30 12:01

Аграрії Чернігівщини наближаються до завершення збирання ранніх зернових культур. Тому хоч ми останніми днями знемагаємо від спеки, сільгоспвиробники навпаки – просять небеса трохи почекати з дощами.

Адже через погоду жнива й так розпочалися пізніше, тому треба встигнути все зробити вчасно і відправити урожай в зазначені терміни. Побажаємо підприємцям удачі й омріяної погоди. А наразі про свої жнива розповідають відомі аграрії області. 

Сергій ЧУБОВСЬКИЙ, директор ТОВ «Козацьке» Бобровицького району: 

— Жнива на нашому підприємстві йдуть до завершення. Вже днів із двадцять як ми працюємо в полі. Ось-не-ось закінчимо збирання ранньої групи зернових. І ми вдячні Богові за цьогорічний урожай. Наше підприємство вирощує різні культури. Вже зібрали ріпак, пшеницю, ячмінь. Непоганий урожай цих культур, але у порівнянні з минулим роком урожайність озимини трохи менша. Неправильна зима, перепади температури, відсутність дощів, весняні заморозки зробили свою недобру справу. Що стосується ріпаку та ячменю, то я б не сказав, що їхня врожайність гірша. Цьогоріч ми непогано їх збираємо.
 
Звісно, що погодні умови впливають на врожайність. І посуха зробила свою справу. У нас, наприклад, було дуже мало опадів. І нині їх майже нема. Поля припалені, крупність зерна менша. Зерно не виповнилося, не набрало достатньої ваги. Воно трохи слабше. Десь не добираємо якусь тонну ячменю та пшениці. Але надто скаржитися теж не можна. В цілому ситуація хороша. Як в інших господарствах, не знаю. Частина врожаю продаватиметься трейдерам, які їдуть у порти, і вона піде на експорт. Частина зерна збуватиметься в Україні нашим вітчизняним переробникам. Ячмінь ми вирощуємо для «Малтюроп Юкрейн». А такі культури, як ріпак, майже всі йдуть на експорт. У цілому ми задоволені нашим врожаєм. І дякуємо Богу та людям за те, що маємо.

Валерій КОЛОША, директор ПСП «Пісківське»:


 
— Жнива, Богу дякувати, йдуть до завершення. У нас була посіяна пшениця і пивоварний ячмінь насіннєвий. Десь до тисячі гектарів. Аграрії такі люди, що їм завжди хочеться мати більший урожай, але ми дякуємо Богові за те, що маємо сьогодні. Погодні умови дещо вплинули на досягнення результату, який ми собі ставили. 

Ячмінь і пшеницю зібрали. Пшениці – 70 центнерів з гектара. Частина пшениці у нас іде на Київ, підприємству «Київмлин». А частину переробляємо на борошно в себе, бо ж самі випікаємо хліб. Частину закладаємо в ангари для достигань. Щось іде на тваринництво. У нас нічого не пропадає.

Крім цього ми ще вирощуємо кукурудзу, буряк, сою. Але їх зарано збирати. Тепер головне, аби дав Бог зібрати все те, що вродило. Бо, наприклад, ячмінь у нас поліг цього року. Ми сподівалися мати одну врожайність, а через те, що дощ виложив культуру, не добираємо того валу, який запланували. Розраховували на 70 центнерів з га, але, мабуть, буде трохи менше. Точно знатимемо, коли домолотимо. Нині ми тюкуємо солому, звозимо її, складаємо. І думаємо над тим, щоби пшениці посіяти більше, а ячменю менше. Бо компанія, з якою ми підписали контракт на ячмінь, тепер менш зацікавлена в ньому. Тому хочемо перейти більше на пшеницю. Ячмінь ми частково вивозимо на насіннєвий завод, а частково чистимо у себе на власному заводі. Пакуємо його в міхи й потім продаємо компаніям, які мають пивоварні. Ми вирощуємо насіння, а вони сіють ячмінь на солод. Усе це у нас в Україні. Щодо ринку землі, то моя позиція незмінна. Вважаю, що земля не повинна так продаватися. Поки що відтермінували можливість продавати землю іноземним компаніям. Вона не може бути товаром, бо наша земля забезпечує нам життя. Це найдорожче, що у нас є. А для села це ще й робочі місця. І хочеться працювати  далі. А на кошти, які ми заробляємо, не можемо купити землю, бо вони вкладаються у будівництво, ремонти, обладнання підприємства.

Іван Якуб, керівник фермерського господарства «Соната»:


 
–  Збирання основної частини ранніх зернових, тобто озимих, вже добігає кінця.

Дякувати богу, погода сприяє збиранню врожаю. Цього року якість хлібопекарського зерна краща, ніж у минулому. Але сама врожайність загалом сильно рясніє: на окремих полях вона більша, а на окремих набагато гірша. Чому так відбувається? Бо дощі випадали територією нерівномірно. На незимостійкі сорти дуже вплинули весняні приморозки, і там врожай дещо гірший. Загальноукраїнська ситуація з урожаєм загалом не така оптимістична, як у Чернігівській області, бо на більшості території країни була посуха. Загалом ціна на зерно в нашій області вища, в порівнянні з минулим роком та з іншими областями, – більше 1000 грн за тонну. 

Валентина НАУМЕНКО, Поліна МОГІНСЬКА
Фото з Інтернету

Інші новини:


Максим Ус: наскільки Чернігів зручний для людей з інвалідністю

Громадська організація «Доступно.UA» (яку очолює співведучий «Телебачення Торонто» Дмитро Щебетюк) опублікувала рейтинг доступності «Тостер», в якому за цим показником Чернігів випередив 9 інших міст України (Херсон, Миколаїв, Тернопіль, Кам’янець-Подільський, Івано-Франківськ, Полтаву, Суми, Черкаси та Вінницю)

2020-08-10 10:38