Хліб смачний, як ласощі

2020-04-27 08:59

Хліб вважається одним з найбільш незамінних продуктів протягом багатьох століть. Так, пекарі завжди займали особливе становище. У Стародавньому Римі раб, що вміє пекти хліб, коштував набагато дорожче від гладіатора. Приготувати хліб вважалося цілою наукою. Багато рецептів передавалися з покоління в покоління. І коли Джим Лахі, відомий кулінар, вигадав технологію випікання хліба без довгого вимішування, це стало цілою подією! Тепер навіть люди, які ніколи не пекли хліб, легко могли його приготувати!

Непотрібно довго вимішувати, шукати якісь спеціальні форми. Все дуже просто! Довге дозрівання тіста (12-18 годин) і залізна (чавунна або керамічна) каструля, нагріта до 240-250 градусів.

Рецепт м’якого, але з хрусткою скоринкою хліба. Готується так просто, що ви навіть не повірите. З того, що потрібно для його приготування, — найскладніше знайти, в чому його випікати. В ідеалі — чавунна каструля з чавунною  кришкою. У мене це — 2 качатниці, які легко ставляться разом у духовку, і тому я печу два хліба відразу. Хліб виходить масою приблизно 630 г. Тому якщо сім’я у вас велика, як наша, пропоную готувати відразу 2. Тому що хліб дуже смачний!

Для кожного хліба окремо робимо заміс. Отже, для одного пшеничного хліба нам потрібно: пшеничне борошно - 400 г; сухі дріжджі - 1/2 ч. л.;цукор - 1/2 ч. Л.; сіль - 1 ч. л. з невеликою гіркою. Всі інгредієнти перемішуємо, додаємо — 300 мл води кімнатної температури і перемішуємо. Тісто липке, і це нормально. Накриваємо ємність із тістом плівкою, залишаємо на столі, дивимося, щоби не було протягу. І 12 (так-так!) годин його не чіпаємо. Я роблю в 11 вечора, і, відповідно, в 11 ранку дістаю це аморфне, з безліччю бульбашок, тісто на пріпилений борошном стіл. Вмочуючи руки в борошно, загортаю тісто «конвертом».  Верхню частину повертаю до середини, потім нижню до середини. Потім ліву частину — до середини, і праву. І тісто вже не таке неслухняне, воно набуває форми. Це чудеса, можете показати цей фокус дітям. Трохи подовжую, щоби тісто по формі було овальним (якщо готуєте в круглій каструлі, цього робити не треба), і залишаю на пріпиленому борошном пергаменті на 2 години. Накриваю рушником. 

За 20 хвилин до кінця цього часу готую духовку (нагріваємо до 240 градусів, і в духовці відразу ж нагріваємо і каструлю, в якій будемо пекти хліб). Можна хліб прямо з пергаментом помістити в каструлю, але пергамент обов’язково повинен бути просиліконенний. Я ж пензлик вмочую в олію, змащую качатницю і акуратно перекладаю тісто. Можна зверху зробити ножем на тесті надріз. Накриваю кришкою і ставлю в духовку на 240 градусів на 25 хвилин. Потім знімаю кришку і печу іще 20 хвилин (орієнтуйтеся на колір скоринки, можливо , у вас це займе 25 хвилин). 

Дістаємо хліб акуратно на решітку, і через годину можна дати дітям, щоби зробили «хрускіт скоринкою». Відтак можна різати. Дуже, дуже смачно з вершковим маслом!!! Не потрібні навіть сир і ковбаса.

Зараз дуже багато запитів саме про дуже доступний і простий рецепт хліба. Люди: 1) не часто ходять у магазин; 2) побоюються купувати продукти з коротким терміном дії задля уникнення передачі вірусу через продукти. Тому, знову ж таки за мотивами рецептів Лахі, злегка їх змінивши, робимо житній хліб. Нам потрібно: - борошно пшеничне - 300 г; борошно житнє - 100 г; сухі дріжджі - 1 ч. л.; сіль - 1 ч. л. з невеликою гіркою. Всі інгредієнти перемішали і додали: - 300 мл води кімнатної температури. Це якщо ми хочемо зробити класичний сірий хліб. Але якщо ви любите хліб коричневого кольору (смак теж буде іншим, зрозуміло), тоді воду (ті ж 300 мл) розділіть, можна порівну, і одну частину закип’ятіть та залийте цим окропом  житній солод (можна ячмінний, але його дуже важко знайти) — 1 ч. л. Потім перемішайте запарений солод, дочекайтеся, поки він стане кімнатної температури, і разом із другою частиною води вилийте в борошняну суміш та добре розмішайте. Я це роблю ложкою. Ємність із тістом накриваємо плівкою, і залишаємо на 12 годин на столі, тільки перевіряємо, щоб не було протягів. Усе. Я зазвичай це роблю ввечері, щоб уранці займатися випічкою хліба. Отже, тісто простояло 12 годин (якщо у вас тісто без солоду, теж 12 годин!). Викладаємо його на присипаний житнім (це важливо!) борошном стіл і, вмочуючи руки в борошно (житнє), загортаємо  тісто конвертом - трохи відтягуючи, зліва до середини і справа до середини. Потім зверху до середини ті знизу до середини. Перевертаємо тісто швом донизу, якщо потрібно надати овальної форми, злегка подовжуємо (нагадую, я печу у качатниці), якщо ж у вас каструля — злегка згладжуємо кути, ніби округлюємо його. І перекладаємо для вистоювання на пергамент або на присипаний житнім борошном рушник на 2 години. Накриваємо рушником. За 20 хвилин до закінчення цього часу нагріваємо духовку з каструлею, яка теж повинна нагрітися, до 240 градусів. І потім перекладаємо тісто відразу з пергаментом, якщо він просиліконенний, в каструлю. Або, як роблю я, змащуємо каструлю всередині кулінарним пензликом, яку вмочили в олію, а потім акуратно перекладаємо туди тісто. Можна зробити ножем на ньому надріз. Накриваємо кришкою і ставимо в духовку на 25 хвилин. Потім кришку знімаємо і випікаємо ще 25-30 хвилин (орієнтуємося по своїй духовці, можливо, у вас це займе трохи менше або трохи більше часу). Температуру не змінюємо, це все ті ж 240 градусів. Перевіряємо шпажкою, якщо проткнули хліб та дістали її сухою, хліб готовий. Я житній хліб зазвичай дістаю на 5-7 хвилин пізніше, ніж пшеничний. Можна додавати спеції! Кардамон, кмин, такі спеції, як ви любите, як у тому хлібі, що ви зазвичай купували! А ще хліб із солодом добре поєднується з сухофруктами та горіхами.

Елена ЗИБЕРТ
Фото авторки

Інші новини:


Цікава новація

У селищі Макошиному планують створити новий осередок правоохоронного захисту — поліцейську станцію.

2020-09-30 08:56