Сніданок від шеф-кухаря у ліжко, або Як працюють чернігівські ресторани під час карантину

2020-04-03 10:05

Уже декілька тижнів у Чернігові зачинено ресторани. Більшість закладів повністю припинили роботу. Інші ж почали працювати у форматі нового режиму — тієї ж доставки та замовлень на винос. Доставка продуктів під час карантину має неабиякий попит, тому що багато хто працює в онлайн режимі вдома і на приготування їжі геть не має часу. Чернігівські ресторатори розповіли, як вони адаптуються до нової реальності.

Ігор Сухомлин, співвласник ресторану «Балувана Галя»: 

«Ніхто не може нічого спрогнозувати ні у світі, ні в Україні. Про втрати взагалі зараз неконструктивно думати. Про виживання — так. У буквальному і переносному сенсі. Наразі головне — створити будь-які джерела доходу для наших співробітників. У якихось закладах це дозволяє формат, як у «Балуваній Галі», де ми продовжуємо продаж і доставку напівфабрикатів. Інші ж заклади ми закрили на період карантину».

Оксана Казакова, керуюча ресторану «Lovka»:

«Мережа ресторанів Food family, а саме «Сенатор», «Марконі» та «Lovka» — переформатувались на доставлення страв та самовивіз. Ми об’єднали меню всіх наших ресторанів, урізали його, зробили більш доступним, та залишили хіти продажів, які мають попит. У нас діє акція «2 + 1» на піцу й бургери. Або, за бажанням, гості можуть обрати акцію «Мінус 20% на меню». Доставлення по Чернігову від 400 грн безкоштовне. В ресторанах залишився персонал на кухні й технічний. Ми намагаємося по можливості завантажити кожного роботою. Як подолати труднощі? Ті заклади, які можуть собі дозволити працювати на доставку, займаються нею, інші ж на час карантину закриваються. Коли карантин закінчиться, всі будуть працювати в стандартному режимі. Наш персонал працює в стерильних рукавичках і масках, і кожен технологічний процес суворо  контролюється. Тому гості та замовники впевнені в наших продуктах і довіряють нам».

Оксана Голубова, директорка мережі кафе та ресторанів, серед яких «Градецький» «Бібліотека», «Bon Ami»:

«Карантин — це випробування для бізнесу. Хтось пройде цей іспит із меншими поразками, а хтось може втратити все. На жаль, близько 95% персоналу  у відпустках за свій рахунок. Усі увійшли в становище і чекають закінчення карантину, щоби повернутися на свої робочі місця. Я закрила всі наші заклади, крім кав’ярні «Bon Ami», що в центрі міста. Там є віконце, всередину ніхто не заходить, бариста працює в рукавичках і масці. Можна купити на винос каву або чай, а також випічку в індивідуальному пакуванни та хот-доги. Не бачу сенсу відкривати через доставку такі великі заклади, як «Библиотека» і ресторан «Градецький». Під бургери, які так популярні у багатьох, ми ресторани перебудовувати не будемо. У «Градецькому», де залишився працювати досвідчений штат кухарів, можна замовити якісні та смачні напівфабрикати за прийнятною ціною. В асортименті представлені пельмені та вареники з різними начинками, картопляники, голубці, котлети й багато іншого. Від 500 гривень доставка безкоштовна, асортимент продукції можна подивитися на наших соціальних сторінках в інтернеті або зателефонувавши до ресторану. У нас повністю дотримані рецептура та ДСТУ, а також санітарні умови.  Можливо, після закінчення карантину багаточернігівців не відразу відвідуватимуть  дорогі ресторани, і ми готові до того, що треба буде поміняти формат».

Наталія Осиковська, власниця ресторану «Хряк»:

«Безумовно, неприємно і складно те, що люди повинні перебувати у відпустці за власний рахунок. Всі наші паби зараз закриті, залишилася працювати на доставлення тільки кухня ресторану «Хряк». Нам було нескладно перебудуватися, тому що й до карантину у нас так само була послуга доставлення страв нашого ресторану власним транспортом по місту. Ми дотримуємося всіх санітарних норм і правил, постійно проводимо дезінфекцію. Наш персонал дуже відповідальний та піклується як про своє здоров’я, так і про здоров’я інших. Чистота і порядок у нас були на вищому рівні й до карантину. Співробітники, які доставляють їжу, так само завжди в масках та рукавичках. У нас є напівфабрикати, як, наприклад, дуже популярні серед клієнтів фірмові пельмені та вареники з «Хряку», а також заготовлені стейки у вакуумному пакуванні, які можна приготувати вдома. Акція

«Замовляй один сніданок, а другий отримуй безкоштовно» діє тепер протягом усього дня.

Зараз найголовніше для всіх — дотримуватися самоізоляції, люди повинні дбати як про себе, так і про оточення. Зрозуміло, що для багатьох прожити навіть місяць без роботи дуже непросто у фінансовому плані, але головне, щоби всі були здорові»!

Валерій Гальперин, співвласник ресторанів «Балувана Галя» та «Pasta Basta»:

«Всі ресторани закриті, але працює доставка піци з «Pasta Basta» і напівфабрикатів із вареничної «Балувана Галя». На жаль, майже весь персонал у відпустках за свій рахунок. Співробітникам ми надали всі засоби індивідуального захисту, вони працюють в масках і рукавичках. Продукти проходять, як і раніше, строгий контроль.  Персонал постійно обробляє руки і робочі поверхні спеціальними антисептичними засобами. Щодня ресторанний бізнес несе великі збитки, і ми не знаємо, наскільки довго це триватиме. Потрібно розуміти, що після закінчення карантину у людей на руках буде не дуже велика кількість грошей. Також, можливо, люди не відразу захочуть іти в громадські місця. Але, з іншого боку, звичайно ж, більшість скучить  за спілкуванням, за зустрічами з друзями, й  ресторани для таких посиденьок будуть найкращим варіантом.  Ми ж усі оптимісти, тому будемо чекати позитивних змін та сподіватися на краще».

Поліна Могінська
Фото з інтернету

Інші новини:


Цікава новація

У селищі Макошиному планують створити новий осередок правоохоронного захисту — поліцейську станцію.

2020-09-30 08:56