Сири дегустуємо в Сираях!

2020-03-25 08:30

Про сироварню в с. Сираях (Козелецький район) я дізналася з Фейсбуку – хтось зі столичних туристів поділився враженнями. «На Чернігівщині пропонують дегустацію молочної продукції, а ми ще там не побували?! Непорядок!» – подумала я і в один прекрасний вихідний день (ще до введення карантину) ми з друзями помандрували ( це був тур вихідного дня) до Козелецього району, однією з родзинок якого стало відвідування еко-ферми «Диво» в с. Сираях. 

Одразу зазначу, що про екскурсію з дегустацією треба домовлятися завчасно (контактні телефони можна знайти на сторінці еко-ферми у соцмережах чи на сайті). Запрошують групи від 10 осіб (оптимально – до 18, інакше буде тісно). Вартість – 100 грн. з людини. Підприємство розташоване на околиці, навіть за селом, орієнтир – церква, треба повернути біля неї та рухатися прямо, нікуди не звертаючи, поки не побачите будівлі ферми. 

Коли наша група заїхала на це подвір’я, ми не одразу зорієнтувалися, де саме буде проходити дегустація. Це будівля нова, вона нібито прихована за парканом. Нас запросили всередину, видали всім халати та бахіли. Невеличку екскурсію провела та розказала про виробництво технолог Зінаїда Яківна. З’ясувалося, що жінка не місцева, приїхала із Закарпаття, власники ферми запросили її, щоб налагодити всі процеси з виробництва молочної продукції. Коли знайдеться заміна, наша екскурсоводка планує повернутися додому. Але з досвідченими кадрами є складнощі. 

Далі ми зайшли в залу, де нам показали обладнання, яке бере участь у виготовленні чудового за смаком (це ми з’ясували вже потім, під час пригощання) сиру, йогуртів, масла, ряжанки. За словами Зінаїди Яківни, основний секрет цієї продукції в тому, що вона створюється повністю з натуральної сировини – молока без будь-яких консервантів. Навіть ягоду, яку додають у йогурти, вирощують самі або купують у сусіда-фермера. Ми заглянули, але не заходили в приміщення, де дозрівають готові головки твердого сиру. Нині на еко-фермі «Диво» виготовляють декілька видів м’яких (рикотта, моцарелла, сулугуні, маскарпоне, бринза) і твердих сирів (гауда, тильзитер, маасдам, пармезан, эмментальский, бергкезе, чеддер, честер). 

Після знайомства настав смачний момент дегустації. На одноразових тарілочках нас уже чекали декілька видів сирів, а у стаканчиках – сметана, вершки, ряжанка, йогурт, кефір. За словами технолога, для них використовують  органічні закваски та ферменти італійського й французького виробництва. Особисто мені сподобалися м’які сири з додаванням зелені, спецій, а також сир, який можна підсмажувати – халумі. А чоловікові сподобалася бринза – розсипчаста й трохи солонувата на смак (напевно, саме таку використовують для приготування традиційної закарпатської страви – баноша). 

Звісно, виникло запитання, де цю смакоту можна придбати в Чернігові. З’ясувалося, що ця продукція представлена на прилавках деяких супермаркетів, а також її можна замовити на сайті еко-ферми «Диво». Ще один варіант, яким ми й скористалися, – купили те, що сподобалося, безпосередньо на виробництві. Але на цьому наше знайомство з фермерським господарством не закінчилося. З туристами з Чернігова поспілкувався один із власників. Пан Дмитро, зокрема, розповів, що це підприємство було створене в 2016 році. У нього декілька напрямків діяльності. Про молочне виробництво ми щойно дізналися (це, так би мовити, основне дітище), а чим іще тут займаються? 

З’ясувалося, що також вирощують овечок і свиней. Причому відбирають найкращі породи. Зокрема, серед овечок це мериноси (у них гарне м›ясо та вовна) й допери (у них смачне м›ясо та шкіра найвищої якості). Годують тварин винятково натуральним кормом: трави, сіно, солома, пшениця, овес, кукурудза, овочі. На підприємстві можна придбати натуральну баранину та свинину. Ми заглянули до хліву й побачили, що тварини чисті, доглянуті. Звісно, найбільше позитивних емоцій викликали поросята та маленькі вівці. Поросят також можна придбати. 

Ще один напрямок, як уже згадувалося, – вирощування ягоди, зокрема, полуниці, малини. Це фермерське господарство має свої теплиці, де цілий рік вирощує свіжі огірки та помідори, перець, зелень (лук, кріп, петрушку, кінзу, базилік, селеру, щавель, м’яту, цикорій, а також кілька різновидів салатів: ромен, руколу, латук, шпинат, айсберг, баттерхед, витлуф, мангольд). Отже, основний меседж, який намагаються донести відвідувачам господарства та туристам, – їжа має бути натуральною і здоровою. Це тренд у світі й, на щастя, вже в Україні. Правильне здорове харчування, органічні продукти – запорука доброго настрою, бадьорого стану та активного довголіття. 

Вікторія СИДОРОВА
Фото автора та зі сторінки еко-ферми «Диво» у Фейсбуці

Інші новини:


Мена прикрашається

Місцевий художник Володимир Лавський розмальовує своєю творчістю рідне місто.

2020-09-25 12:14