Смак кави залежить від майстерності баристи

2020-02-06 13:15

«Я впевнений, якщо людині, котра не вміє готувати каву, дати найкраще обладнання, на смак кава в нього вийде така собі. А якщо мені дати навіть дешеву кавомашину, я вижму з неї максимум», – без зайвої скромності розповідає про себе управляючий мережі кав’ярень Lucky Coffee в Чернігові Костянтин Петренко. Шлях від звичайного продавця, що наливає кегове пиво в наметі, до баристи/бармена/офіціанта в найкращих ресторанах і далі до помічника власника мережі Lucky Coffee цей молодий позитивний хлопчина пройшов буквально за декілька років. Як же йому це вдалося?!

Так, свою першу роботу я отримав у 17, коли наливав кегове пиво, – розповідає Костянтин в ексклюзивному інтерв’ю читачам нашої газети. – Коли мені виповнилося 18, узяв паспорт і почав ходити різними закладами Чернігова, аби отримати серйознішу вакансію. І одна із суші-студій запропонувала мені пройти стажування  барменом. Підготуватися та приступити до обов’язків треба було вже за три тижні. Звісно, я вирішив спробувати! Але тонкощі цієї професії опановував уже безпосередньо на робочому місці. 

До речі, чим бармен відрізняється від баристи? Як розповів Костянтин, бариста – це той самий бармен у перекладі з італійської мови. Тому День бармена та День баристи – одне свято. Бариста в Італії готував каву та змішував коктейлі. Але з часом, коли почала розвиватися культура споживання кави, баристами стали називати переважно фахівця, котрий готує каву. «На цей момент я більше відчуваю себе баристою, хоча знаю всі нюанси приготування алкогольних коктейлів і працював як бармен, – продовжуємо знайомство з Костянтином. – Насправді кавові напої мені подобається готувати більше».

В біографії нашого співрозмовника була й яскрава сторінка, пов’язана з інтенсивним навчанням тонкощам роботи офіціанта. Один із готельно-ресторанних комплексів Чернігова має дуже високі стандарти обслуговування клієнтів, тому відповідально ставиться до підготовки персоналу. Під час лекцій і тренінгів йшлося не лише про каву, сервірування столу та правильну подачу страв, а й про різних гостей, уміння налагоджувати з ними контакт, залагоджувати конфліктні ситуації тощо. Для працівників ресторану влаштовували навіть винні дегустації, аби вони краще розумілися на цій темі.

Ще одна важлива сторінка – робота баристи в маленькій кав’ярні в самісінькому центрі Чернігова. До речі, я згадала, що саме там уперше й побачила Костянтина. І вже тоді мені сподобався його підхід до справи, бажання відчути бажання клієнта, розповісти щось цікаве про свою роботу, підбадьорити. Напевно, там Костянтин затримався найдовше, щоправда, з перервою на сезонну роботу в курортному містечку. «Мені хотілося розвиватися в цій сфері, детальніше все вивчати, вникати у процес, –ділиться з нашими читачами мій співрозмовник. – Я досконально розібрався у різних сортах кави, процесі обсмажування, зацікавився малюванням пінкою на напої. Далі почав розбиратися, як працює кав’ярня в цілому. У мене було багато ідей про те, як можна рекламувати та розвивати цей заклад, збільшити кількість наших шанувальників, але... На жаль, не завжди керівництво чує своїх працівників.». 

І коли з’явилося оголошення, що власник мережі Lucky Coffee шукає помічника, Костянтин без вагань прийшов на співбесіду. Зараз він радіє тому, що його безпосередній керівник підтримує ініціативу, відкритий до експерименту. Своїм безпосереднім завданням мій співрозмовник вважає створення такої атмосфери, щоби працівникам було радісно й цікаво працювати. Максимум уваги він приділяє й навчанню персоналу.

«На мою думку, смак і якість готового напою залежать, у першу чергу, від майстерності баристи, – розкриває він власне бачення «підприємницької кухні». – Напевно, зараз багато хто почувається експертом у цій темі, але, повірте, аби стати експертом, потрібен не один рік навчання та практики. Мені хочеться, щоби наші баристи розуміли та могли пояснити клієнту, що й до чого, і щоби могли приготувати найсмачнішу каву в нашому місті – саме таку, яку хоче гість, а не таку, яка вийде».

Управляючим Костянтин Петренко працює майже три місяці, але, за його власними відчуттями, – вже наче пів життя. Звісно, робота дуже відповідальна. Власник відкриває нові точки. Наразі кав’ярень Lucky Coffee в Чернігові 11, а незабаром з’являться нові. Хлопець зізнається, що першого місяця роботи думка про те, аби звільнитися, з’являлася неодноразово. Нині в мережі працює понад 20 співробітників, і з кожним треба контактувати, навчати, правильно мотивувати. Водночас – бути на зв’язку із власником – Олегом Олійником, розуміти його вимоги.

«Олег оцінює нашу роботу з точки зору гостя, споживача. Він дбає про інтер’єр, обслуговування, щоби лунала відповідна музика, аби дітям було комфортно, тобто, попри все інше, звертає увагу на те, що відбувається в залі, – говорить Костянтин. – Додам, що моя мета – аби в наших кав’ярнях була найкраща кава за розумною ціною. До речі, якщо стаканчик кави коштує менше 10-11 грн., я би не радив цей напій куштувати. До речі, ще одне завдання, яке я перед собою ставлю – поширити культуру здорового харчування в Чернігові. Але це вже плани на майбутнє. Зараз ми прагнемо, аби наші гості мали можливість розслабитися, відпочити, спокійно попити смачної, якісної, правильно звареної кави і обов’язково захотіли до нас повернутися. 

Вікторія СИДОРОВА, 
фото авторки

Інші новини:


Майбутнє – за співпрацею. Розвиток – за інвестиціями

На Новгород-Сіверщині з робочим візитом побувала Латвійська делегація. Мета – налагодження культурних та економічних зв’язків, започаткування й розвиток спільних проєктів.

2020-09-22 09:15