Огірковий смузі та інші делікатеси з огірка пропонували на фестивалі в Ніжині

2019-09-24 11:51

У Ніжині відбувся традиційний фестиваль «Його величність Ніжинський огірок».

Ніжинський огірок – унікальний овоч, який прославив Ніжин на весь світ. Насіння, завезене греками в середині XVII ст. до міста над Остром, знайшло свою нову батьківщину. Аграрії запевняють: саме для цього сорту огірків ніжинська земля є найсприятливішою. Саме іони срібла додають овочу хрумкості й неповторності.

Цього року Ніжинський консервний комбінат знову готує партію консервованих огірків до столу королеви Великобританії. А скільки їх з’їдає королева – комерційна таємниця, говорять працівники комбінату. Минулого року огіркову продукцію з Ніжина Чернігівщина представляла на виставці в Турині, де отримала схвальні відгуки.

Над селекцією ніжинського огірка постійно працюють. Науковці селекційно-дослідної станції «Маяк», що у Крутах, цього року на фестивалі демонстрували новий сорт огірка. Секрет у тому, що його вегетація триває понад 75 діб, а у звичайного – вдвічі менша, тому до осені його дуже важко дотримати. Селекціонери планують масово вирощувати новий сорт огірків уже через рік.
Вітаючи учасників фестивалю, міський голова Анатолій Лінник відзначив, що завдяки грекам слава про ніжинські огірки лине світом уже понад 350 років. І побажав усім святкового настрою та гарно провести час. Почесні гості на чолі з Анатолієм Лінником традиційно засолили огірки, аби згодом скуштувати їх на День міста, який відзначається 6 травня.

Міський парк перетворився на огірковий рай. Фантазії, що можна зробити з огірка, у ніжинців вистачає. Іноді дивуєшся: де можна о цій порі взяти стільки огірків і зробити з них стільки чудернацьких ексклюзивних виробів! Локації по всьому парку вражали креативом. До фестивалю долучилися міська філія Ощадбанку, яка виставила свою грошову фотозону, консервний комбінат, навчальні, освітні, дошкільні заклади, майстри, кондитери. Було що подивитися, спробувати й чому здивуватися.
Огірка з будівельної піни демонструє керівниця ДНЗ №13 Наталія Примушко. Майже чотири дні знадобилося працівникам дитсадка для виготовлення огіркового мена.

Локація з огірків та виробів із них учнів професійного аграрного ліцею привернула особливу увагу відвідувачів. Як запевняє викладачка навчального закладу Світлана Деружинська, майбутні кухарі постійно розробляють і вдосконалюють рецептуру страв та напоїв із огірків, відвідують виставки, експериментують. Цьогоріч навчальний заклад на фестивалі представив напої, де головний компонент – огірок. Це огіркове смузі, огірковий кавунад, огірковий смузі з селерою, огірковий мохіто, огірок з полуницею…

На фестивалі традиційно нагородили власників найбільших огірків. Цього року перемогли сім’я Максименків та ЗОШ №5, які виростили огірок довжиною 43 см. До речі, побили торішній рекорд, який становив 41 см.

Були відзначені учасники, що виготовили тематичний огірковий костюм, ексклюзивні вироби з огірка й цікаво оформили банки з огірками.

Коронували пана Огірка та пані Огіркиню, а огіркове дефіле викликало шквал овацій. Усі його учасники отримали морозиво від магазинчика на велосипеді «Vizok з морозивом» ТМ «ЛІМО». Піснею про ніжинські огірки вітав учасників фестивалю бард і пісняр Віктор Погуляй.

Валерій КИЧКО
Фото автора

Інші новини:


Таємний гість ресторан «Сенатор»

Наш гість продовжує відвідувати заклади харчування. Ми говоримо саме про обслуговування, меню, тонкощі роботи. Але на просторах Інтернету ви можете дізнатися про все це самостійно.

2019-10-20 16:45