Фахівців для лісового господарства готують лише у Сновську

2019-09-23 12:56

Людина має навчатися все життя, може змінювати свої вподобання й навіть професії, але починати цей шлях варто все ж таки з професійно-технічного училища, переконана директорка державного професійно-технічного навчального закладу «Сновське вище професійне училище лісового господарства» Лариса Дубина. Ця думка прозвучала в розмові з журналістами, котрі завітали до Сновського училища на урочистості з нагоди початку нового навчального року. 

Сновське училище – єдиний у нашій області навчальний заклад, що готує фахівців для лісового господарства та лісової промисловості України. Своє професійне свято ці фахівці традиційно відзначають у третю неділю вересня, тобто цього року – 15 вересня. Крім того – це один із найкращих закладів у цій ланці. Тож з якими проблемами стикається колектив у повсякденній роботі? Якими досягненнями пишається? Але моє перше запитання до Лариси Олексіївни – про підсумки цьогорічної вступної кампанії. 

«Боролися за кожного учня»

– Вступна кампанія цього року була жорсткою, ми боролися за кожного учня, – почала інтерв’ю директорка. – На жаль, дітей в області бракує – така у нас демографічна ситуація. Крім того багато місць пропонують вищі навчальні заклади, а кожна родина зазвичай хоче, аби дитина отримала вищу освіту. Конкуренцію нашим ВНЗ складають іноземні. Але ми майже набрали учнів за нашим замовленням за всіма професіями. Єдиний нюанс: планували набрати 25 осіб на спеціальність «тракторист-машиніст сільськогосподарського призначення», але не було жодної заяви.

– Скільки учнів прийшло до вас на перший рік навчання?

– Планували набрати 220, набрали 200. За всіма напрямами підготовки групи наповнені. Найбільш затребувана та престижна професія  – напевно, техніки лісового господарства. Тут у нас був конкурс. Діти хочуть отримати диплом молодшого спеціаліста, а лісгоспи області чекають на наших випускників. Серед учнів – не лише жителі Сновська, а й мешканці сусідніх районів: Корюківського, Менського, Новгород-Сіверського, Ріпкинського, Чернігівського та навіть Київської області.

«У нас навчаються люди з інвалідністю»

– Які особливості нового навчального року для ваших вихованців і педагогів?

– Ми отримали ліцензію на підготовку молодшого бакалавра за спеціальністю «Харчові технології», але набір будемо здійснювати наступного року, аби дотриматися вимог законодавства. Це наша перемога. Бажаючі на цю спеціальність у нас уже є. Чому це важливо? Зросте престижність нашого навчального закладу, бо кухар-кондитер і технолог харчової промисловості – дуже затребувані сьогодні професії.

Що стосується матеріально-технічної бази, без перебільшення можу сказати, що наш заклад один із найкращих. Завдяки попередньому уряду він був забезпечений фінансовою підтримкою. Отже, ми мали змогу зробити капітальний ремонт покрівлі всього закладу, замінити вікна. Крім того нам додатково виділили 1,7 млн грн для створення на нашій базі професійно-технічного центру «Сучасні деревообробні технології». Наразі готуємося до відкриття, вже придбали нові верстати, обладнання – сучасне. Відремонтовано майстерню. Це не один крок уперед, а цілих десять.

Варто окремо сказати, що й на четвертому поверсі гуртожитку зробили ремонт. Напевно, з 90-х років 4-й і 5-й поверхи стояли закритими через брак коштів. Кімнати були дещо переповнені. Тепер усі учні забезпечені належними умовами. На цей момент у гуртожитку проживають 210 хлопців і дівчат, а його потужність – 350 осіб. 

– Ларисо Олексіївно, які ще родзинки вашого навчального закладу?

– Ми здійснюємо підготовку учнів із числа людей з інвалідністю. Проект триває вже третій рік поспіль. Ці молоді люди опановують професії штукатура й кухаря. Після навчання цих випускників залюбки запрошує Ніжинський соціальний гуртожиток, де їм надають можливість для проживання та робочі місця. Завдяки цьому ці люди вливаються в соціум, не почуваються ізольованими. З цього року такі особливі учні йдуть до нас навчатися ще й за професією «озеленювач». 

«Матеріальні блага створюють робочі руки»

– А як з організацією дозвілля, творчими та спортивними секціями?

– Наші учні беруть участь у конкурсах професійної майстерності не лише в межах області чи країни, їздять за кордон, зокрема лісівники – на конкурси до Швейцарії, Латвії. Майбутні кухарі мають можливість улітку проходити практику в Коблево в дуже сучасному комплексі відпочинку. Там вони набувають досвіду й можуть відпочити. Дехто їде на стажування до Болгарії, Німеччини.

У нас в училищі є гарна зала для фітнесу, спортивний інвентар постійно оновлюємо. На цей рік маємо плани зробити спортивний майданчик із синтетичним покриттям і встановити силові тренажери, аби діти розвивалися й фізично.

Деякі кошти для реалізації цих планів маємо можливість заробляти самі. Скажімо, на базі училища є навчальне кафе, що надає різноманітні послуги, тут можна відпочити й замовити шикарні страви, відсвяткувати день народження або ювілей. Надаємо послуги з ландшафтного дизайну, найчастіше нас запрошує громада. Наші учні опікуються парком у Сновську. Ви самі можете побачити, як гарно впорядкована територія нашого училища. Це труди наших учнів і наставників.

– Кілька років тому ПТУ в нашій країні скорочували чи закривали. Яка ситуація нині?

– З приходом минулого уряду ситуація докорінно змінилася. Професійній освіті почали приділяти дуже велику увагу, адже кожному відомо, що всі матеріальні блага в країні створюють саме робочі руки й розквіт держави залежить від фаховості робітничих кадрів, від їхнього внеску. Реформа освіти, сподіваюся, триватиме. Вважаю, певна оптимізація навчальних закладів потрібна. Щоби дитина здобула справді якісну освіту, навчальний заклад має бути сучасним, обладнаним новітньою технікою. Треба згадати, що колись ці училища готували кадри для Радянського Союзу, а нині – лише для певного регіону. Тому така кількість училищ не потрібна, як і не треба стільки ВНЗ. Особисто я переконана, що починати свій професійний шлях варто з ПТУ. Це можливість для молодої людини здобути професію, твердо стати на ноги, відчути певну економічну самостійність, зрозуміти ціну грошей, а вже далі рухатися туди, куди кличе душа.

Вікторія СИДОРОВА
Фото авторки

Інші новини:


Таємний гість ресторан «Сенатор»

Наш гість продовжує відвідувати заклади харчування. Ми говоримо саме про обслуговування, меню, тонкощі роботи. Але на просторах Інтернету ви можете дізнатися про все це самостійно.

2019-10-20 16:45