12 пісних страв на Святвечір

2022-01-06 09:04

Святвечір – дивовижне свято. Завтра вже Різдво. А напередодні Святвечір. Піст – останній його день. Люди намагаються не їсти до сходу першої зірки. Потім починається святкова вечеря. На стіл ставлять 12 пісних страв.

Головна різдвяна страва – кутя. Інші 11 мають бути пісні: без м’яса, молока, яєць та жиру. Тільки на олії. Так, на Різдво крутять голубці з пшоном, готують рибу, вінегрет, салат із квашеної чи свіжої капусти, тушкують капусту з грибами, варять картоплю або кашу, квасолю, ліплять вареники з капустою, грибами, картоплею, готують грибну юшку, смажать гриби з цибулею...

Ось приблизний перелік пісних страв, які ви зможете додати на свій стіл, щоб чогось не забути, від Коліжанки.

Узвар, кутя, смажена риба, пісний борщ (з вушками), гриби мариновані, пісна капуста, пісні голубці, салат із буряком та чорносливом, вінегрет, салат із квашеної капусти та цибулі, гречаники, пампухи пісні, завиванці з маком (маківник), тушкована капуста з грибами, варена картопля (змащена товченим часником з олією), вареники на пісному тісті з капустою (або картоплею), оселедець з цибулею, грибна юшка та грибна підлива, пісний салат з квасолею, квасоля в соусі, пісні млинці на воді з начинкою з грибів чи капусти.

До вашої уваги – кілька оригінальних рецептів.

Кутя

Інгредієнти:

  • 150 г пшениці
  • 100 г маку
  • 100 г волоських горіхів
  • 100 г меду
  • Можна додавати чорнослив, курагу, вишні, родзинки, цукати - як на чий смак.

Зернята пшениці залити водою та залишити на 12-16 год для набухання. Промити їх та варити протягом 2-3 год, доки зернята не почнуть розкриватися та маса не стане густою.

Мак залити водою і проварити протягом 30 хв, охолодити до кімнатної температури. Відцідити зернята від води, перетерти мак в макітрі до однорідної маси.

Волоські горіхи підсмажити на сковорідці протягом 2-3 хв, подрібнити.

До охолодженої звареної пшениці додати мак, горіхи та мед, трішки олійки, сухофрукти. Добре перемішати.

Пісні гречані котлети (гречаники) з картоплею та грибами – рецепт

Інгредієнти:

  • Гречана крупа – 1 склянка
  • Гриби (печериці) – 200 г
  • Картопля – 2 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Борошно – 2 ст. ложки
  • Часник – 2 зубчики
  • Олія – для смаження
  • Панірувальні сухарі
  • Сіль, спеції – за смаком

Приготування:

  1. Гречану крупу зварити до готовності і охолодити.
  2. Картоплю зварити в мундирі, очистити та охолодити.
  3. Цибулю, моркву, печериці – дрібно нарізати, злегка підсмажити, додати подрібнений часник, сіль та перець.
  4. Остиглу картоплю натерти на тертці, додати гречку, борошно та овочі. Всі інгредієнти ретельно перемішати.
  5. Змочити руки у воді. З фаршу сформувати котлети середнього розміру. Обваляти в панірувальних сухарях.
  6. На розігрітій сковороді обсмажити котлети на середньому вогні до золотистого кольору з двох боків.

Подавайте до столу з улюбленим соусом або грибною підливою. Смачного!

Оселедець шматочками з чорносливом і горіхами

Інгредієнти:

  • оселедець – 2 шт.
  • чорнослив – 10 шт.
  • грецькі горіхи – 30 г
  • синя цибуля – 1 шт.
  • діжонська гірчиця – 2 ч.л.
  • олія – 2 ст.л.
  • лимонний сік – 2 ст.л.
  • суміш перців – за смаком
  • петрушка – 20 г

Рецепт приготування:

  1. Розділіть рибу на філе, очистіть від кісток і наріжте шматочками. Цибулю наріжте півкільцями.
  2. Попередньо замочіть чорнослив. Видаліть кісточки і розріжте навпіл. Подрібніть ножем горіхи.
  3. Складіть підготовлені продукти в миску. Додайте олію, гірчицю, лимонний сік і подрібнену петрушку. Перемішайте.
  4. Перекладіть закуску в банку, щільно закрийте кришкою і приберіть в холодильник на 5-6 годин. Після чого можна подавати на стіл. Смачного!


Різдвяні пісні пампухи

Ця рецептура дріжджового тіста розроблена спеціально для різдвяних пісних пампухів. Традиційного десерту на українському святковому столі на Святий Вечір. Пампухи на українському столі – це символ свята, щастя,  солодкого життя. Тільки на відміну від звичайних пампухів – ті, що на Святвечір, обов’язкового повинні бути пісними, тобто без молока, вершкового масла чи яєць, традиційних додатків до здобних пампухів. Завдання не з легких, щоб і пісними вони були, і смачними. Але ця формула тіста дає прекрасний результат. А ще, на відміну від здобного дріжджового тіста, це пісне тісто для пампухів можна зробити заздалегідь і поставити в холодильник на ніч. Від цього пампухи будуть ще смачніші, а в святковий вечір це ще й час заощадить.

Такі пампушки можна начиняти улюбленим варенням. Навіть після смаження, за допомогою кондитерського мішка зі спеціальним наконечником. Хоча вони смакують навіть просто щедро посипані цукровою пудрою.

Інгредієнти на 30-35 міні-пампухів:

  •  400 грам борошна
  •  20 грам свіжих дріжджів
  •  Щіпка солі
  •  3 ст.л. цукру
  •  80 мл рослинної олії
  •  150 мл води кімнатної температури
  •  Цедра 1-го лимона
  •  Рослинна олія для смаження
  •  Цукрова пудра для посипання

Рецепт приготування:

  1. Воду помістити у невелику склянку, додати дріжджі і мішати до повного розчинення дріжджів.
  2. В чашу міксера або глибоку миску помістити борошно, цукор та сіль. Перемішати.
  3. Додати воду з розчиненими дріжджами, злегка перемішати все ложкою й додати цедру лимона та олію. Замісити пружне, але досить м’яке тісто.
  4. Накрити тісто злегка вологим рушником і залишити на 1,5 – 2 години підходити, при кімнатній температурі, або на ніч в холодильнику. Тісто повинне збільшитись удвічі. Якщо залишите тісто на ніч у холодильнику, його слід внести на кухню за 2 години до смаження пампухів.
  5. Тісто обім’яти, розкачати товщиною приблизно 0,5-0,8 мм і вирізати кільцем для вирізання печива або чаркою кружечки. Обрізки зім’яти разом, вимісити і знову розкачати та вирізати кружечки. Викладати кружечки тіста на присипану борошном дошку чи тарілку.
  6. Накрити пампухи злегка вологим рушником і залишити так на 30 хвилин підходити.
  7. По закінченню вказаного часу в казанку або у фритюрниці нагріти рослинну олію до розпеченого стану, вона повинна тихенько потріскувати. Зменшити вогонь до середнього і опускати пампухи по одному в олію. Смажити невеликими порціями, перевертаючи, до рівномірного «рум’янцю».
  8. Вийняти пампухи на тарілку, застелену кухонним рушником. Дати трохи охолонути, хвилин 5, і щедро посипати цукровою пудрою.
  9. Холодними вони також смачні, але теплими такі пісні пампухи найсмачніші!

Смачного!


 

Інші новини:


Красивий бізнес, який не здався, першим відкрився після активної фази бойових дій, навчає своїх та надихає жінок Чернігова

П’ять років тому відкрився відомий чернігівський магазин жіночого одягу, взуття та аксесуарів "KriStal" (проспект Перемоги, 119А). За цей час його вподобало багато чернігівок (і не тільки!). І ось воно, свято першого ювілею. На ньому побували давні й нові друзі, прихильниці магазину, бізнес-пані й панянки, котрі постійно приходять сюди за стильними речами, привітним та професійним обслуговуванням, консультаціями й обов’язково – за гарним настроєм.

2022-08-16 08:55