Святвечір – дивовижне свято. Завтра вже Різдво. А напередодні Святвечір. Піст – останній його день. Люди намагаються не їсти до сходу першої зірки. Потім починається святкова вечеря. На стіл ставлять 12 пісних страв.
Головна різдвяна страва – кутя. Інші 11 мають бути пісні: без м’яса, молока, яєць та жиру. Тільки на олії. Так, на Різдво крутять голубці з пшоном, готують рибу, вінегрет, салат із квашеної чи свіжої капусти, тушкують капусту з грибами, варять картоплю або кашу, квасолю, ліплять вареники з капустою, грибами, картоплею, готують грибну юшку, смажать гриби з цибулею...
Ось приблизний перелік пісних страв, які ви зможете додати на свій стіл, щоб чогось не забути, від Коліжанки.
Узвар, кутя, смажена риба, пісний борщ (з вушками), гриби мариновані, пісна капуста, пісні голубці, салат із буряком та чорносливом, вінегрет, салат із квашеної капусти та цибулі, гречаники, пампухи пісні, завиванці з маком (маківник), тушкована капуста з грибами, варена картопля (змащена товченим часником з олією), вареники на пісному тісті з капустою (або картоплею), оселедець з цибулею, грибна юшка та грибна підлива, пісний салат з квасолею, квасоля в соусі, пісні млинці на воді з начинкою з грибів чи капусти.
До вашої уваги – кілька оригінальних рецептів.
Кутя
Інгредієнти:
Зернята пшениці залити водою та залишити на 12-16 год для набухання. Промити їх та варити протягом 2-3 год, доки зернята не почнуть розкриватися та маса не стане густою.
Мак залити водою і проварити протягом 30 хв, охолодити до кімнатної температури. Відцідити зернята від води, перетерти мак в макітрі до однорідної маси.
Волоські горіхи підсмажити на сковорідці протягом 2-3 хв, подрібнити.
До охолодженої звареної пшениці додати мак, горіхи та мед, трішки олійки, сухофрукти. Добре перемішати.
Пісні гречані котлети (гречаники) з картоплею та грибами – рецепт
Інгредієнти:
Приготування:
Подавайте до столу з улюбленим соусом або грибною підливою. Смачного!
Оселедець шматочками з чорносливом і горіхами
Інгредієнти:
Рецепт приготування:
Різдвяні пісні пампухи
Ця рецептура дріжджового тіста розроблена спеціально для різдвяних пісних пампухів. Традиційного десерту на українському святковому столі на Святий Вечір. Пампухи на українському столі – це символ свята, щастя, солодкого життя. Тільки на відміну від звичайних пампухів – ті, що на Святвечір, обов’язкового повинні бути пісними, тобто без молока, вершкового масла чи яєць, традиційних додатків до здобних пампухів. Завдання не з легких, щоб і пісними вони були, і смачними. Але ця формула тіста дає прекрасний результат. А ще, на відміну від здобного дріжджового тіста, це пісне тісто для пампухів можна зробити заздалегідь і поставити в холодильник на ніч. Від цього пампухи будуть ще смачніші, а в святковий вечір це ще й час заощадить.
Такі пампушки можна начиняти улюбленим варенням. Навіть після смаження, за допомогою кондитерського мішка зі спеціальним наконечником. Хоча вони смакують навіть просто щедро посипані цукровою пудрою.
Інгредієнти на 30-35 міні-пампухів:
Рецепт приготування:
Смачного!
П’ять років тому відкрився відомий чернігівський магазин жіночого одягу, взуття та аксесуарів "KriStal" (проспект Перемоги, 119А). За цей час його вподобало багато чернігівок (і не тільки!). І ось воно, свято першого ювілею. На ньому побували давні й нові друзі, прихильниці магазину, бізнес-пані й панянки, котрі постійно приходять сюди за стильними речами, привітним та професійним обслуговуванням, консультаціями й обов’язково – за гарним настроєм.
2022-08-16 08:55