Що потрібно для кулінарного шедевра? Кілограми продуктів і безсонні ночі. Стільки знадобилося бронзовій призерці міжнародного англійської конкурсу для кондитерів Марії Труш із Чернігова на створення шедеврального торта. У своєму мистецтві вона залишила з носом більше 500 учасників з 29 країн, розповідає «КП в Україні».
Спочатку було хобі
- До срібла не вистачило всього одного бала, - розповідає Марія Труш. - Але все одно я задоволена! Бронза дає стимул розвиватися далі.
Свій перший торт на замовлення початківець кондитер зробила 9 років тому. До цього Маша пекла для себе і близьких.
- У ті роки я нічого не знала про торти і мені було взагалі якось дивно, що мене про це попросили. Я - самоучка, а за освітою - інженер-конструктор. Закінчила інститут, працювала в своїй сфері діяльності і паралельно займалася випічкою. Для мене це було хобі, - розповіла кондитер. - Рік тому я пішла в декрет і зрозуміла, що робота кондитера мені подобається все більше і більше. Зараз я в другому декреті і почала проходити онлайн-курси від майстрів-кондитерів.
Восьминіг вагою в 10 кіло
Досить побачити конкурсну роботу Марії, щоб переконатися: з таким завданням зможе впоратися далеко не кожен. На сріблястій платформі торта розмістився восьминіг. Одним з щупалець він тримає маленький тортик із зображенням корабля.
Виріб з перламутровим покриттям прикрашає безліч дрібних деталей, які потребують ювелірної роботи.
- Нашим конкурсним завданням була тема «Таємниці морських глибин». Можна було придумати все що завгодно! Я вибрала восьминога. Зліпити його не так просто, як здається на перший погляд. Для 3D-елементів потрібні міцні конструкції з металевими шпильками, гайками та дерев'яними підкладками. Нас навчали цьому на майстер-класах. А далі - політ фантазії, продовжує переможниця.
За рахунок важкого ярусу важить такий торт близько 10 кілограмів! І, звичайно, він смачний. До складу входять ванільний бісквіт, крем чіз на вершках і ягідний прошарок. Усередині восьминога - медовик (3D-тортики вимагають більш жорсткого тіста). Правда, Машу трохи засмутило, що журі не спробувало її виріб на смак.
- В основному це конкурс декораторського мистецтва. Нас вчили, як збирати такий торт, як його декорувати, і оцінювали тільки це. Оскільки конкурс проходив в режимі онлайн, його ніхто не мацав і не пробував на смак. Важливий був зовнішній вигляд виробу, - пояснює Марія Труш.
Кондитер в декреті не спить ночами
Ще одне досягнення Марії, про яке не розкажуть на конкурсі кондитерів, - поєднання материнства з навчанням. Наша співрозмовниця - мама двох маленьких хлопчиків:
- Я - в другому декреті. Старшому синові 5 років, молодшому - рік. Поки мені важко з малюком, але я дуже рада, що в наш час завдяки інтернету є можливість займатися дітьми і саморозвитком.
Не спати ночами для кондитера в декреті - звичайна справа.
- Дітей поклала - вночі готую. Конкурсний торт збирала цілий день і всю ніч безперервно, - додала Маша.
Доля восьминога переможця передбачувана - його з'їли вдома всі члени сім'ї. Крім молодшенького: йому поки зарано.
До речі, велика кількість солодощів вдома ніяк не позначається на фігурі кондитера.
- Дивлячись на мене, можна подумати, що я не їм борошняне і солодке, але це не так, - стверджує Марія. - Дуже навіть спокушаюся на власні вироби. Просто живу в такому ритмі життя, що спокійно поїсти вдається далеко не завжди.
Фото Марії Труш
Ірис Новакова – творець неповторного солодкого мистецтва
Те, що робить ця жінка з прекрасним ім’ям Ірис – не піддається короткому опису. Це – справжні кондитерські шедеври, втілення її фантазій та бачення навколишньої краси, які, крім прекрасного зовнішнього оформлення, відрізняються особливим смаком.
2022-02-24 16:13