Знайомтесь, ТОВ «Бейкері Фуд Індастрі». Годує смаколиками Україну та зарубіжжя.

2021-08-17 13:41

І вже 16 років працює в Козельці.

Раніше підприємство називалося «Форнетті – Україна». І всі оті й маленькі пиріжечки, й більша смакота випікалися тільки на нашій Чернігівщині у красивому й старовинному місті Козельці. Про шлях сучасного заводу в європейському форматі розповідає директор Олена Романенко.

– Так, ми почали свою діяльність під назвою «Форнетті-Україна», але в 2017 році перейменувалися, зараз ми – ТОВ «Бейкері Фуд Індастрі». Ми поставили собі за мету розвивати власні українські бренди. З цим також пов’язана найбільша інвестиція в компанію протягом останніх трьох років. Сьогодні ми маємо наповнений портфель різноманітних хлібобулочних виробів, які розповсюджує наш дистриб’ютор. Розширилися напрями нашої діяльності. Раніше вона була пов’язана з виробництвом листкових виробів. Зараз ми постійно розширюємо асортимент. І випускаємо не тільки листкові вироби, а й працюємо з продуктами зі здобного тіста, піцами, освоюємо хлібний напрям. На основі нашого хліба робляться сендвічі.

– Коли компанія почала діяльність, то ми вперше відкрили для себе ці маленькі пиріжечки з різними начинками. Потім іншу листкову продукцію. А тепер якої випічки у вас додалося і додається?

– Для споживача наші маленькі слоїчки залишаються, бо їх дуже люблять. Це наша візитівка, нас впізнають саме за цією категорією продукції. Але ми добре знаємо ринок і те, чого потребує наш споживач. Тому й додаємо вироби з різних категорій. Так само працюємо за запитами супермаркетів, які продають нашу продукцію, і від інших замовників, в тому числі й експортних. 

– Пані Олено, завод у Козельці, де ви директор, один в Україні?

– Так, один. Наших потужностей достатньо для забезпечення потреб наших споживачів. За останній рік ми значно розширили виробництво, запустили в роботу нові лінії, конвеєрну піч, доукомплектували пакувальний цех.

– Ви продаєтеся у великих мережах. А чи маєте свої невеличкі магазинчики зразка тих же продуктових кіосків?

– Наші продукти продають всі національні мережі. Власних магазинчиків ми не маємо, але наш дистриб’ютор працює також із приватними пекарнями. Торговельні точки, де реалізується наша продукція, являють собою не просто кіоски, магазини чи відділи, а швидше, кав’ярні, кафе або ресторанчики. Туди можна зайти, зробити замовлення наших смаколиків, чай, каву, воду або сік. Можна також купити й інші наші продукти, наприклад, хлібобулочні. Зазначу, все на одному майданчику. Зараз працюємо над тим, щоб відкрити такий заклад і в Козельці.

– І це дуже зручно. Зустрівшись, наприклад, із подругою у кав’ярні за горнятком кави з вишневою слойкою, опісля можеш купити свіжий хліб та пиріжечки для родини і прямувати додому, не заходячи до іншого магазину. Зараз такі сучасні заклади дуже популярні. І в Козельці буде нова смачна локація.

– Так. Тепер для споживача в таких закладах все продається в комплексі, що дуже зручно. Люди часто поспішають, їм ніколи зупинитися, поговорити. А тут, зайшовши в таке місце, захочеться перевести подих, присісти на 20 хвилин і отримати смачний релакс. Ми готові постачати свою продукцію в усі подібні заклади на території України.

– Скільки людей працює на заводі? Вони місцеві?

– На сьогодні 178 осіб. Найбільше працівників – із Козельця та колишнього Козелецького району. Є і з Чернігова, Броварів, із інших регіонів. Ми самі здійснюємо доставку працівників на роботу – з Чемера, Остра, Данівки, інших ближніх сіл, також і з Чернігова та Києва.

– Тобто ви і бюджетоутворююче підприємство для ОТГ, бо сплачуєте податки до місцевого бюджету, і даєте робочі місця. Зрозуміло, що люди мають і гарний соціальний пакет.

– У нас офіційне працевлаштування. Відпустки, в тому числі й додаткові, та інші питання соціального захисту прописані у колективному договорі. Працівники забезпечені спецодягом та спецвзуттям. Є кімната для відпочинку. У доступі наша випічка. Для зручності – мікрохвильова піч, чайник, холодильник, кавоварка. Середня заробітна плата вища, ніж у регіоні. Ми вивчаємо ринок заробітних плат і конкурентного середовища, аби утримати своїх працівників. Період пандемії, звісно, не найкращим чином вплинув на роботу підприємства. Весною 2020 року було майже зупинено реалізацію. Приватні пекарні взагалі зачинялися. А у відділах продажу супермаркетів зменшувався асортимент і скорочувався персонал. Тепер ми на повну відновлюємо свою роботу. 

– Конкуренти не заважають, адже навіть бабусі примудряються продавати пиріжки на вулиці? Хоча Ви, пані Олено, закінчили університет харчових технологій. І знаєте свою роботу і з середини, і зовні. Тобто, як знайти підхід до споживача і смачними рецептами, і ціною, як зацікавити локацією, де продається ваша продукція, тобто – щоби вона виділялася з-поміж інших. 

– Конкуренція лише змушує нас ставати кращими. Завод працює з 2005 року, і постійно ми покращуємо якість продукції та якість самого процесу її випуску. Ми мінімізуємо на всіх етапах втручання людського фактору, щоби зберегти якість продукту аж до кінцевого етапу, коли його купує споживач. Мінімізуємо ризики безпосередньо на пекарнях. Люди, які не мали досвіду роботи з випічкою, проходять відповідне навчання. Ми перші, хто впровадив масове виробництво листкових виробів на території України. Навіть в університеті, свого часу, не проходили цю тему в повному обсязі, тим паче включаючи шокову заморозку. Це ноу-хау впровадили угорці, і цій європейській технології ми навчали людей, підбирали сировину. Рецептури й технологічні процеси чітко регламентовані. Починали працювати на напівавтоматичних лініях із ручним внесенням маргарину в тісто. Поступово вдосконалювалися. А з 2018 року почали готуватися до фундаментального розширення підприємства, і на сьогодні наші плани реалізовані. Ми добудували новий цех, замінили все ключове обладнання. Встановили нові автоматизовані лінії, де процес починається від подачі тіста, а закінчується упаковкою. Одна з них – це лінія для листкового тіста. Інша, в якій вмонтована піч, дозволяє у процесі виготовлення продукту випікати його. Тобто вся робота триває за мінімальної участі робочого персоналу. Усі процеси максимально механізовані та автоматизовані. Основний акцент ми ставимо на якість та безпечність наших продуктів. Підприємство проходить сертифікацію на європейському рівні. Найвищий рівень сертифікату, який сьогодні маємо – International Featured Standard (IFS Food) – це міжнародно визнаний стандарт для сертифікації безпеки і якості харчових продуктів, а також пов’язаних із їх виготовленням виробничих процесів. Рівень такої сертифікації сприймається всіма європейськими мережами. До цього ми теж ішли поступово. 2007 року сертифікувалися по системі ISO 9001 – управління якістю. 2012 року впровадили систему HACCP. 2018 року – FSSC 22000, 2019 року дійшли до IFS. Щороку нас перевіряють незалежні європейські аудитори, також проходимо аудити від мереж, у яких представлена наша продукція на території України. Будь-який наш партнер має доступ до перевірки всіх процесів. За допомогою програми забезпечується простежуваність усіх процесів – від сировини до готової продукції і навпаки. Ми можемо, наприклад, чітко сказати, яка сировина потрапила в ту чи іншу партію продукції, а також які вироби було виготовлено з певної сировини. Отже, хочу підкреслити, що основний акцент у нашій роботі – безпечність і якість. Ми несемо за це відповідальність. Це одна з основних наших конкурентних переваг.

– Тобто процеси у вас переважною більшістю – без доступу людських рук.

– При роботі конвеєру у нас працюють оператори, які слідкують за ним. Основні роботи припадають на підготовку сировини, приготування напівфабрикатів, які подаються на лінію. Це і тістомісильне відділення, і своє рецептурне відділення, де готуються начинки для виробів. Також виробничий персонал слідкує за безперервною подачею напівфабрикатів, борошна на підсипку, начинки до насосу подачі, глазурі, насіння, якщо використовується для декору, тощо. Під наглядом і пакування товару та подача його на склади. В процесі упаковки вагу перевіряємо за допомогою чеквеєрів, уся продукція проходить контроль через металодетектори.

– А можете впроваджувати свої власні рецепти? Адже періодично споживач має отримувати новинки. Це його стимулюватиме частіше купувати ваші смаколики. 

– Сьогодні ми розробляємо власні рецептури і постійно працюємо над новинками. Також багато працюємо з продукцією на замовлення мереж. Відтак ми погоджуємо рецептуру продукту, його зовнішній вигляд та характеристики і потім запускаємо у виробництво. Кожен продукт має цілий пакет відповідних документів. Впровадження нової рецептури – дуже серйозний процес. Контролюється все – і сировина, і сам проміжний продукт. Загалом же, контроль здійснюється на кількох рівнях на різних етапах. Є самоконтроль працівників, котрі мають технологічні карти і кількісні показники, які використовують у своїй роботі. Перевіряють роботу бригадири, майстер, незалежно від них здійснюють контроль працівники відділу контролю якості та нашої лабораторії.

– Такий чіткий європейський підхід до роботи радує. Але – один завод обслуговує всю Україну, і всім вистачає?

– Так, і не лише Україну. Ми експортуємо свою продукцію. Зараз експорт складає близько 20%, але ми активно підключаємо нових партнерів і розширюємо свою географію збуту. Ми освоюємо нові потужності та маємо великий потенціал.

– Скільки ви продукції виробляєте за день, наприклад?

– У нас є сирі заморожені продукти – напівфабрикати. Лінія, яка їх виробляє, може виготовити 2,5 тонни за годину. А виробів, які ми випікаємо, також охолоджуємо і заморожуємо, випускаємо 1 тонну за годину. 

– У скільки змін відтак працює підприємство? 

– Зараз ми працюємо у дві зміни трьома бригадами, з понеділка по суботу. Зміна триває 12 годин. Далі люди відпочивають 24 годин. Бригади міняються. Із 24 годин роботи за регламентом допускається не більше 21 години роботи основного обладнання. Потім воно має бути вимитим і продезінфікованим. Раз на тиждень у нас генеральне прибирання на всьому заводі. Цього дня продукція не випускається. В неділю, зазвичай, вихідний день.

– Ви екологічне підприємство, яке не шкодить території і людям?

– Ми підлягаємо екологічному контролю згідно з чинним законодавством, періодично проводяться заміри викидів від роботи обладнання, перевіряємо водозабір, бо працюємо із власними свердловинами. Наші спеціалісти чітко відслідковують вимоги і працюють над їх виконанням.

– Я би сказала, Козельцю пощастило, що завод побудували на їхній території. Ми говорили вже про податки й робочі місця. Але «Бейкері Фуд Індастрі» має ще й інше значення для містечка. Підприємство атмосферне, воно створює сучасне тло на цій території і має значення статусності, певного рівня. Адже така екологічна економіка – ознака європейського життя, якого ми так бажаємо у себе вдома. 

– Якщо звернутися до історії, то перший завод в Угорщині був побудованим у містечку Кечкемет. В основі цього слова – іменник коза. Як і у нашому Козельці. Можливо, це збіг... Така прикметна деталь. Абсолютно згодна з тим, що таким підприємством потрібно пишатися. 

– Ви не з Козельця родом?

– Ні, я з Київщини. Але приїхала на завод після університету, почала працювати інженером-технологом, тривалий час проживала в самому Козельці. Я люблю свою роботу. Приємно годувати смаколиками всю Україну. 

Спілкувалася Людмила ПАРХОМЕНКО
Фото надані респонденткою

Інші новини:


Запобігти страшній недузі

У  Всесвітній день боротьби з раком молочної залози варто вкотре привернути увагу суспільства до проблеми цього захворювання. Адже цей вид раку посідає перше місце в структурі онкологічної захворюваності у жінок. І в зоні ризику − кожна представниця прекрасної статі репродуктивного віку.

2021-10-25 11:53