Від ботулізму вже померли двоє чернігівців

2021-05-20 13:11

Незважаючи на численні попередження медиків щодо небезпеки поширення ботулізму, громадяни продовжують страждати від цього захворювання, причому з украй небажаними наслідками.

Так, за останній період, із наявними симптомами та у подальшому підтвердженими лабораторно діагнозами «ботулізм» до лікарняних закладів потрапило восьмеро жителів області. На жаль, станом на 7-му ранку 14 травня двоє пацієнтів померли – 38-річна жінка та 49-річний чоловік. Про це повідомила прес-служба управління охорони здоров’я Чернігівської облдержадміністрації.

Як з’ясувалося у результаті анамнезу та опитування родичів, всі пацієнти вживали в’ялену річкову рибу не патрану або власного приготування, або придбану у не завжди законних місцях масової торгівлі продуктами харчування.

Медики вкотре попереджають – у жодному випадку не слід купувати та вживати річкову не патрану рибу, навіть якщо ви впевнені у її придатності до використання! Ботулізм – небезпечне інфекційне захворювання, що вражає багато органів та систем людського організму і часто призводить до смерті людини. Слід пам’ятати – лікування хвороби дороговартісне та тривале, причому воно не завжди здатне повернути людину до якісного і нормального життя, адже,за статистикою ВООЗ, майже у 50% випадків хвороба може призвести до інвалідності. 

Крім того, варто:

- не використовувати в раціоні м’ясні, овочеві та грибні консерви домашнього виготовлення без термічної обробки перед їхнім споживанням;
- при домашньому консервуванні використовувати метод автоклавування, при якому можна досягти рівня температури в 120 градусів, що унеможливлює виживання збудника ботулізму;
- при консервуванні овочів і фруктів їх необхідно ретельно мити під проточною водою, під час їх приготування необхідно обов’язково додавати лимонну або оцтову кислоту, сіль і цукор, тобто ті консерванти, які створюють середовище, що не дає змоги вижити мікробам ботулізму;
- зберігати домашні консерви необхідно при температурі від +1 до + 6о С;

Якщо ж вам не вдалося уникнути отруєння, то ви повинні знати, що час від моменту вживання неякісного продукту до клінічних проявів ботулізму становить від шести годин до однієї доби, а частіше він коливається від 8 до 12 годин. 

Симптоми ботулізму: найчастіше з’являються м’язова слабкість, запаморочення без різкого підйому температури. У подальшому приєднується такий важливий симптом, як порушення зору (зокрема хворого турбує «сітка» або «туман» перед очима, роздвоєння предметів, важкість читання, що пов’язано з паралічем очних м’язів). Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття «грудки» у горлі, біль під час ковтання, подразнення в горлі – всі ці симптоми обумовлені ураженням ковтальних м’язів. 

Тому після перших проявів захворювання слід негайно звернутись за медичною допомогою й у жодному з випадків не затягувати цей період, оскільки основною причиною смерті є несвоєчасне звернення хворих за медичною допомогою вже тоді, коли розвивається дихальна недостатність. 

Перенесене захворювання не залишає імунітету до ботулізму.

Фото з Інтернету

Інші новини:


Чернігів увійшов до топ-5 рейтингу міст України

Чернігів посів четверте місце у рейтингу найкращих міст України за результатами щорічного Українського муніципального опитування Міжнародного республіканського інституту. Результати дослідження оприлюднило видання «Новое время».

2021-09-24 13:14