Як уберегтися від сезонних інфекцій?

2019-08-29 07:38

Розповідає лікар-інфекціоніст І категорії Чернігівської міської лікарні №2 Тетяна Жабко.

Ми не повинні забувати, що передосінній та оксамитовий сезони – це, на жаль,  іще й пора кишкових та інших інфекцій.

Підчепивши таку «проблему», можна не просто зіпсувати собі відпочинок і теплі дні, якими хочеться насолодитися досхочу, а ще й серйозно захворіти й почуватися зле. А якщо не лікуватися та чекати, що все «якось»  стабілізується, то можна отримати затяжне, а інколи й хронічне захворювання.

Тому прислухаймося до думки фахівця Тетяни Жабко, котра за 18 років роботи в цій галузі продіагностувала і вилікувала безліч складних інфекцій.

Сальмонельоз

– Купуючи харчові продукти, завжди треба враховувати умови їх зберігання та терміни реалізації. Тому сьогодні нікуди не поділася  традиційна бактеріальна кишкова інфекція, яку ми називаємо сальмонельозом. Вона часто має тяжкий перебіг із лихоманкою, вираженою інтоксикацією, багатократною блювотою, болем у животі та діареєю. Відтак досить довго та складно лікується у стаціонарних умовах із призначенням етіотропної терапії (антибактеріальні препарати), боротьбою зі зневодненням  та інтоксикацією (сольові розчини).

Тяжкі форми сальмонельозу небезпечні розвитком різних ускладнень (інфекційно-токсичний шок, гостра серцева, ниркова недостатність, менінгіт). А болі в животі бувають настільки сильними, що треба проводити додаткову діагностику, аби не пропустити розвиток гострих гнійних ускладнень – таких як апендицит, холецистит, холангіт та ін.

– Де «живуть» сальмонели?

– Джерелом інфекції можуть бути як тварини (велика рогата худоба, свині, собаки, кішки, домашні гризуни) так і люди. Важливу роль у поширенні інфекції відіграють птахи (кури, качки, гуси ).Сальмонели є не тільки у м’ясі та внутрішніх органах, а також і в яйцях. При цьому такі яйця не мають якогось підозрілого запаху або неприємного смаку. Досить часто до нашого відділення потрапляють хворі на сальмонельоз, які вживали сирі яйця або погано термічно оброблені страви з яєць (яєчня, омлет). До речі, все це стосується і перепелиних яєць.

– А інші подібні захворювання?

– Є велика група захворювань які називаються бактеріальними  харчовими отруєннями. Вони виникають після вживання в їжу продуктів, у яких накопичилися мікроби та їх токсини. Це, по суті, захворювання «брудної» їжі або води. Спалахи цих отруєнь часто носять груповий, «вибуховий» характер, коли протягом короткого часу захворює більшість людей, які вживали інфікований продукт (святкування днів народження, весіль тощо). Ці отруєння також можуть супроводжуватися високою температурою тіла, болем у животі, блювотою. Як правило, харчові отруєння тривають менший проміжок часу, не потребують застосування антибіотиків. Рекомендовано промивання шлунка, першу добу не варто їсти (голодний чайний день), прийом сорбентів, відновлення водно-сольового балансу. Є отруєння не бактеріальні, наприклад, нітратні. Це не наші пацієнти. Але маю застерегти: ніколи не треба купувати на ринку чи в магазині пів кавуна чи пів дині, і не варто погоджуватися куштувати на смак немиті ягоди чи фрукти з лотка, як це часто пропонують продавці. 

Ботулізм

– Цьогоріч у нас чимало випадків ботулізму. Серед усіх областей України ми, напевно, в перших рядах. У нас захворіло семеро людей. І є один летальний випадок. Померла жінка-киянка. Хвороба розвинулася дуже швидко. Таке протікання ботулізму спостерігається доволі часто. Він починається як звичайне харчове отруєння. Але грізною ознакою інфекції є те, що бактерії виділяють токсини, котрі діють на нервову систему. Починається все зі слабкості, що поступово наростає. Ранньою ознакою є сильна сухість у роті. Яскравий прояв ботулізму – порушення зору: хворі не можуть прочитати тест, з’являються «сітка», «мушки» або «туман» перед очима, також порушується ковтання, змінюється тембр голосу (виникають охриплість, гугнявість). Одним із найнебезпечніших проявів ботулізму є порушення дихання, що вимагає переведення хворих  на апарат штучного дихання. У подальшому можуть розвинутися бронхіти, пневмонії. До ускладнень можуть додатися парези та паралічі. 

– А через які продукти можна заразитися?

– На сьогоднішній день майже всі випадки ботулізму були пов’язані з уживанням соленої та копченої риби – або купленої в магазині, або власного «кустарного» виробництва.  Наприклад, у Ріпках чоловік, дружина й дитина їли тараньку власного виготовлення.  Дитині дістався хвостик, тому з нею було все гаразд. Чому небезпечна саме невипатрана  риба? Бо бактерії ботулізму розвиваються у безкисневому середовищі й виділяють токсин, що є найсильнішим серед усіх відомих токсинів (ціанистий калій, зміїний токсин).

Хворих із підозрою на ботулізм обов’язково госпіталізують у стаціонар. Для нейтралізації токсину використовують сироватку або антитоксин. Нині у нас для цього є імпортований антитоксин. Він безкоштовний для хворих.

Лептоспіроз

–  Це «водяна» інфекція?

– Найчастіше. Її легко підчепити саме у воді. На лептоспіроз хворіють і тварини, зокрема гризуни. Зараження людини найчастіше відбувається при контакті шкіри і слизових оболонок (очей) із водою, що забруднена виділеннями тварин (під час купання, риболовлі).  Раніше говорили, що це хвороба брудних водойм. А тепер доведено, що й чистих. Улітку ці бактерії добре розмножуються в теплій воді. А також у ґрунті. Якщо людина доглядає за хворими на лептоспіроз тваринами, теж  може легко заразитися. У погребах, наприклад, від пацюків, перебираючи овочі без рукавичок.

При цій хворобі спостерігаються дуже висока температура тіла, виражений головний біль, загальна слабкість. Доволі виражена ознака при лептоспірозі – сильний біль у м’язах ніг. Часто людина просто неспроможна ходити. Можуть розвинутися ниркова недостатність,  жовтуха, бувають висипання, схожі на кір або краснуху, підвищена кровоточивість. 

– Кажуть, аби все було гаразд, цю хворобу краще не запускати.

– Наші пацієнти впоралися з нашою допомогою з цією інфекцією. Але зазначу: з усіма хворобами треба вчасно звертатися. 

Вітрянка, кір, краснуха

– У нас у відділенні наразі двоє чоловіків, хворих на вітряну віспу. Дорослі важко переносять цю інфекцію – з високою температурою тіла, рясними висипаннями, частим розвитком ускладнень, що потребує госпіталізації.

З кором у нас на сьогоднішній день затишшя. Зараз на лікуванні перебуває одна пацієнтка. Трапляються поодинокі випадки краснухи. Це захворювання протікає досить легко і, як правило, не потребує госпіталізації.

– Пані Тетяно, а що це за «народний діагноз» – кишковий грип?

– Такої хвороби немає. Швидше за все, це ротавірусна інфекція, на яку частіше хворіють діти. Вона схожа на кишкову, але є характерна особливість – катаральний синдром, тобто хворий жаліється на нежить, біль у горлі.

Хвороба Лайма

– Основні її переносники – кліщі. З ними, на жаль, ніхто особливо не бореться. Ліси та паркові зони практично не обробляються… Часто після укусу не спостерігається симптомів.  Але інфекція може «дрімати» всередині і перейти у хронічний перебіг із ураженням суглобів, серця, нервової системи, очей. Тому після укусу кліща треба обов’язково показатися лікареві. А за необхідності – пройти курс профілактичного лікування.

Принагідно хочу закликати хворих не боятися інфекційного відділення й не думати, що тут пацієнтів «зачиняють» на 21 день. Також не треба вважати, що в лікарні можна попутно підчепити якусь додаткову хворобу. Адже медичний персонал, котрий тут працює, дотримується всіх правил режиму. У нас для хворих із відповідними захворюваннями окремі палати. На першому поверсі лікуються пацієнти з повітряно-крапельними інфекціями (ОРВІ, грип, кір, вітряна віспа, краснуха). На другому поверсі – хворі з кишковими інфекціями та гепатитами.

І ще одне. Раніше дільничні терапевти  приїздили на виклик додому до хворого. А нині з сімейним лікарем люди часто консультуються по телефону. Таким чином можна не завжди поставити точний діагноз, особливо це стосується захворювань, що супроводжуються висипаннями. Одній із моїх пацієнток, котра захворіла на кір, початковий «телефонний» діагноз був – алергія… До речі, якщо такий пацієнт сам їхатиме на консультацію тим же громадським транспортом, уявіть, скількох людей він може там заразити… А лікар-інфекціоніст найчастіше одразу бачить «своїх» пацієнтів. Інфекційні захворювання, як і інші хвороби, не варто запускати, треба вчасно звертатися по медичну допомогу.

Розмовляла Людмила ПАРХОМЕНКО