Які традиції святкування Масниці?

2021-03-11 11:05

Свято, схоже на українську Масницю, святкують у багатьох країнах Європи. Це своєрідні проводи зими та зустріч весни. Для них характерні масові гуляння, під час яких люди співають пісень, влаштовують костюмовані дійства та смачно їдять.

Свято Масниці (Колодія) не має чіткої дати та залежить від того, коли починається Великий піст. Частіше воно припадає на кінець зими або початок весни. В Україні святкування тривають тиждень, цьогоріч – із 8 по 14 березня. До 17-го століття до посту готувались ще більше – три тижні. Перший тиждень – Всеїдний. Навіть у пісні дні – в середу і п’ятницю – можна було споживати м’ясні продукти. Другий тиждень називався Переступним або Рябим. М’ясо дозволялось вживати, але не у пісні дні. На Масницю ж споживали лише молочні продукти, рибу та яйця. 

Науковиця Марина Аскурава говорить, що українською мовою це свято варто називати саме Масницею. «Чому Масниця? Тому що в цей день споживали багато масної їжі. Це були сир, масло, вареники з сиром і маслом, звідси назва Масниця. Крім цієї, є дуже багато регіональних назв. Це і Колодій, і Запусти, Сирний тиждень, Сиропуст. Оскільки Масниця в Україні – це більш жіноче свято, то ще існувала назва Бабське свято, Бабський тиждень». 

У Франції аналогом Масниці можна назвати свято Марді Гра, тобто «жирний вівторок». Це також останній день перед початком Великого посту, але вже католицького. В Данії до святкувань найбільше залучені діти, які переодягаються в яскраві костюми та гучно веселяться. Схожі свята з різними традиціями є у більшості європейських країн. 

Якими були традиції? Обрядів було чимало, часто вони були суто регіональними. Але спільною для всіх українців була думка про те, що чим краще вони проведуть зиму та зустрінуть весну, тим врожайнішим буде рік, а їх оминуть усілякі хвороби. Вони ретельно готувались: прибирали оселю, робили всю важку роботу, аби уникнути її на Масницю. Напередодні свята поминали рідних. Остання неділя перед Великим постом була прощеною. 

Одним із традиційних обрядів української Масниці було ряджання. На Полтавщині жінку наряджали, чіпляли довгу косу з конопляного прядива. З нею в хаті танцювали, співали обрядових пісень, а потім виганяли в сіни. Наступною до хати заводили жінку перевдягнуту на старенького дідуся. Що це символізувало? Та молода жінка була ніби Масницею, її виганяли, а в хату запускали піст. Чому в образі старенького дідуся? Щоб піст був легким і дуже швидко минув.

Що їли на Масницю? Два основні продукти цього свята – це масло та сир. Основною стравою були не млинці, а вареники з сиром. Також це могли бути налисники з сиром, молочні каші, сирники, запіканки та різноманітні солодощі. У кожного регіону були свої автентичні страви. 

У ці дні багато їли, а гуляння були більш масовими, ніж родинними. 

Підготувала Поліна МОГІНСЬКА

Фото з Інтернету

Інші новини:


Жіноча команда Білоцерківців – їм усе до снаги!

Жінки – це керівна, спрямовуюча та відповідальна сила. А ще креативна, винахідлива, весела… Епітетів можна підібрати багато. І все це – про справжню жіночу команду, яка зустріла нас у Білоцерківцях: староста сільської ради Тамара Миколаївна Лук’яненко, діловод Тамара Михайлівна Сергієнко, бібліотекарка Ольга Михайлівна Олійник і соціальний робітник Ганна Павлівна Корнійченко.

2021-09-24 10:36