Future: через кілька років світ перейде на штучне м’ясо – агросектор зазнає глобальних змін

2020-12-15 09:15

Вчені спрогнозували розвиток тваринництва до 2030 року на підставі даних агросектору США – країни трендсеттера в питаннях еволюції ринків, повідомляє LIGA.net.

Їжа не буде такою, як раніше

Світ стоїть на порозі глибоких, важливих і швидких змін у виробництві продуктів харчування. Розвиток науки і технологій дозволяє вже сьогодні виробляти органічні молекули будь-якої складності. А це означає, що до 2030 року вартість синтезованих білків буде в п’ять разів нижче, ніж зараз. До 2035 року білок, видобутий у лабораторних умовах (м’ясо з пробірки), буде в 10 разів дешевше існуючих тваринних білків, і в підсумку наблизиться до вартості цукру.

Синтезовані білки будуть за характеристиками краще за існуючі – більш поживними, корисними, смачними.

Тваринники збанкрутують

До 2030 року кількість корів у США скоротиться вдвічі, багато тваринницьких компаній ризикують стати банкрутами. Дослідники прогнозують, що тваринництво занепаде задовго до того, як на ринку з’явиться ідеальний лабораторний стейк. До 2035 року попит на яловичину скоротиться на 80-90%.

Інші ринки – курятини, свинини, риби – також будуть падати. Спадаючий тренд відіб’ється і на латифундистах, і на виробниках супутніх агротоварів – добрив, сільгоспмашин, рослинницькому бізнесі.

Нова модель виробництва

У світі стане популярною нова модель виробництва Food-as-Software: окремі молекули, створені вченими, завантажуються в бази даних – молекулярні кулінарні книги. Інженери з харчових продуктів у будь-якій точці світу зможуть використовувати їх для створення продуктів за принципом розробників мобільних додатків.

Ця модель дозволить постійно й оперативно покращувати продукти та здешевлювати їх. При цьому система виробництва стане більш стійкою і децентралізованою, з меншою кількістю ризиків, ніж промислове тваринництво.

Нова виробнича система буде захищена від волатильності обсягів і цін через погоду, сезонність, економічні та політичні чинники. Географія більше не буде конкурентною перевагою.

Звільниться 60% земель, зайнятих в агросекторі

Нинішня модель отримання продукції тваринництва, стверджують дослідники, майже досягла своїх меж із точки зору масштабу, охоплення та ефективності. Лабораторні альтернативи будуть у 100 разів ефективніше в частині використання земельних ресурсів.

До 2035 року близько 60% земель, що використовуються сьогодні для тваринництва і кормів, вивільниться для інших потреб. Також прогнозується, що вартість сільгоспугідь впаде на 40-80%.

Також нові продукти будуть у 10-25 разів ефективніші з точки зору доступності сировини і в 20 разів ефективніші за часом.

У звіті сказано, що витрата води в тваринництві та зрошенні сільськогосподарських угідь знизиться на 50% до 2030 року і на 75% до 2035 року. А чисте споживання води в цілому до 2030 року скоротиться на 35% і на 60% до 2035 року.

Також нові підходи зменшать кількість вироблених галуззю відходів.

Лабораторне м’ясо не замінить тваринне повністю

Альтернативні традиційному м’ясу продукти вже зараз впливають на ринок тваринницької продукції. За оцінками вчених, до 2021-2023 років буде досягнуто паритету витрат для виробництва звичайного і лабораторного м’яса і кількість синтезованого продукту буде швидко рости.

При цьому про повну заміну традиційного м’яса лабораторним мова в перспективі 10 років не йде.

До 2030 року обсяг ринку яловичого фаршу скоротиться на 70%, ринок стейків – на 30%, а ринок молочних продуктів – майже на 90%. Обсяги виробництва сої, кукурудзи і люцерни впадуть більше ніж на 50%.

Нові продукти будуть доступнішими

Ціна нових харчових продуктів буде вдвічі нижчою, ніж продуктів тваринного походження, і вони будуть кращими за всіма функціональними характеристиками – поживність, смак, зручність споживання, асортимент, калорійність.

Плюс для екології

Екологічні вигоди від заміни тваринницької продукції лабораторним білком зводяться до скорочення парникових газів від сільського господарства на 45% до 2030 року.

Не такими гострими стануть інші проблеми. Такі як вирубка лісів, зникнення видів, нестача води і забруднення водного середовища тваринами відходами, гормонами й антибіотиками.

Фото з Інтернету
 

Інші новини:


Запобігти страшній недузі

У  Всесвітній день боротьби з раком молочної залози варто вкотре привернути увагу суспільства до проблеми цього захворювання. Адже цей вид раку посідає перше місце в структурі онкологічної захворюваності у жінок. І в зоні ризику − кожна представниця прекрасної статі репродуктивного віку.

2021-10-25 11:53