Сире молоко може бути шкідливим для людського організму

2020-10-06 08:46

Молоко – це найперша їжа, яку починає вживати людина. Воно зустрічається скрізь: у соусах, цукерках, печиві, морозиві, ковбасах. Це такий продукт, який має на кухні кожна господиня у будь-якому куточку земної кулі. Втім іноді коров'яче молоко може стати дуже небезпечним.

У молоці та молочних продуктах можуть міститися бактерії, що викликають серйозні інфекційні захворювання. Хоча позитивний момент у тому, що переважна частина цих мікроорганізмів знищується під час пастеризації. Безперечно, корови більшу частину дня проводять на пасовищах, невпинно жуючи траву. Саме з кормом до організму тварини можуть потрапити патогенні мікроби. Не можна забувати про те, що існують  умовно-патогенні мікроорганізми, переносником яких є тварина. Ці мікроби можуть не впливати на здоров’я корови, але при цьому призводять до появи  хвороб у людини. Тому не варто вживати сире молоко.
Процес створення молочних продуктів  теж має безліч уразливих місць, якими мають можливість скористатися так звані "інфекційні агенти".

З-поміж патогенних мікроорганізмів найбільш поширені:

– бруцелла – можна заразитися від сирих молочних продуктів. Іноді на бруцельоз хворіють люди, які постійно контактують з коровами (доярки, ветеринари);
– кампілобактер: викликає тривалу діарею. Заразитися можна при вживанні сирого молока. Особливість мікроба в тому, що саме молоко і захищає його в шлунку від дії соляної кислоти;
– кишкова паличка O157 – інфекція проявляється діареєю. Найчастіше джерелом стають сире молоко і м’який домашній сир;
– лістерія – мікроорганізм найчастіше виявляється в сирому молоці та сирах м’яких сортів. Оскільки лістерія переживає навіть заморожування, не слід сподіватися, що зберігання молока в холодильнику зможе вбити всі мікроби. Особливо небезпечна ця інфекція для вагітних жінок і осіб з ослабленим імунітетом;
– сальмонела – розмножується в сирому молоці та молочних продуктах. Симптоми інфікування: діарея і пропасниця.

Щоб запобігти зараженню від молока, фахівці Держпродспоживслужби радять:

  • не купувати молочні продукти на стихійних ринках;
  • не вживати сире молоко, а обов'язково здійснювати його термічну обробку;
  • зберігати всі молочні продукти лише в холодильнику й  утилізувати їх одразу після закінчення терміну придатності. 

За матеріалами Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області
Фото з Інтернету

Інші новини:


Приголомшливий успіх чернігівських плавців на чемпіонаті світу

Чернігівські плавці з інвалідністю вибороли 2 золоті та 11 срібних нагород на 1-му Чемпіонаті світу з плавання на короткій воді серед спортсменів з порушеннями слуху. Змагання проходили з 13 по 21 листопада у місті Ґлівіце (Польща), повідомляє Новий Чернігів.

2021-11-29 08:31